A Kreml szerint Putyin nem akar harmadszorra is elnök lenni

Az orosz elnök hivatala pénteken cáfolta, hogy Vlagyimir Putyin az alkotmány módosításával harmadik időszakra is államfő akar maradni. Előtte nem sokkal a felsőház elnöke, Szergeej Mironov vetette fel egy tévéműsorban, hogy meg kellene változtatni az alkotmányt, és lehetővé tenni, hogy Putyin indulhasson a 2008. márciusában esedékes következő elnökválasztáson.

Erre reagálva Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője közölte, hogy “az elnök szerint szükségtelen és haszontalan lenne megváltoztatni az alkotmányt”.

Mironov azt is javasolta, hogy egy-egy elnöki periódus idejét négy évről fel kellene emelni ötre vagy akár hétre. Mironov a Kremlhez közel álló Igazságos Oroszországért nevű párt vezetője.

A jelenlegi orosz alkotmány szerint Vlagyimir Putyin nem indulhat 2008 márciusában a következő elnökválasztáson, mert az már a harmadik államfői periódusa lenne egymás után. Putyin minden felmérés szerint népszerű, és korábban már több közigazgatási vezető is kezdeményezte, hogy változtassák meg az elnöki ciklusokat limitáló alkotmányt.Sporthírek