Friss hírek

2009.07.13. 12:33

EGÉSZSÉG - Egy kevés alkohol csökkenti az időskori elbutulás veszélyét - a sok viszont növeli

<p>A mérsékelten iszogató időseket kevésbé fenyegeti az elbutulás, derítették ki amerikai tudósok. Erről hétfőn közölt beszámolót a BBC brit közszolgálati hírportál. Az amerikai kutatók szerint 37 százalékkal csökken az időskori elbutulás kockázata azoknál, akik heti 14 italt, vagyis nagyjából napi másfél-két deci bort fogyasztanak.</p>

Az amerikai kutatók 3.069 pácienst figyeltek meg, akik életkora 75 év felett volt. A megfigyelést 6 éven át folytatták, a kiinduláskor 482-nek volt enyhe gondolkodási vagy emlékezési problémája, 2.587 személynek nem volt gondja. A hat év alatt 523 embernél jelentkezett időskori szellemi hanyatlás.

A kutatók figyelembe vettek olyan tényezőket is, mint a dohányzás, a depresszió és a társadalmi aktiviás. Mindezek alapján jutottak arra a következtetésre, hogy a napi 1-2 deci bor 37 százalékkal csökkentette az időskori elbutulás veszélyét azoknál, akiknek a megfigyelés kezdetkor nem volt problémájuk.

Viszont azoknál, akiknél már a megfigyelési időszak elején volt enyhe szellemi leépülés, az alkohol gyorsította a hanyatlást.

A tanulmányba bevont idősek 40 százaléka egyáltalán nem ivott, másik 40 százaléka hetente legfeljebb 7 italt fogyasztott, 10 százalékuknál heti 8-14 ital volt az adag, és 10 százalék ivott ennél többet.

A kutatásvezető, Kaycee Sink elismeri, hogy a tudósok nem tudják az alkoholfogyasztás és az időskori elbutulás közötti összefüggést. Dr Sink óva inti azokat, akik eddig nem ittak, hogy erre a tanulmányra hivatkozva kezdjenek inni. És felhívja a figyelmet, hogy ha jelentkeznek a szellemi és emlékezési problémák, akkor az alkohol meggyorsítja a leépülést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!