A közösségi közlekedés nagyobb támogatását kérte a főpolgármester Brüsszelben

Az európai nagyvárosok a közösségi közlekedés nagyobb támogatását várják az Uniótól – erről tárgyalt csütörtökön Brüsszelben Jacques Barrot, az unió közlekedési biztosa az EUROCITIES képviselőivel. A 2004-ben csatlakozott országok nevében Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere ismertette a volt keleti blokk városainak javaslatait.

Április 30-ig lehet véleményezni az EU városi közlekedésről készülő “zöld könyvét”, ezért hívta meg Jacques Barrot, az unió közlekedési biztosa az európai nagyvárosok szervezetének képviselőit – mondta el a Független Hírügynökségnek Demszky Gábor főpolgármester. Az EUROCITIES-hez harminc európai ország 130 városa csatlakozott, Magyarországot egyedül Budapest képviseli.

A főpolgármester a 2004-ben uniós taggá vált országok nevében támogatást kért ahhoz, hogy a Kohéziós Alapból lehessen járműveket vásárolni a közösségi közlekedési hálózatok bővítése nélkül is. Demszky Gábor arra hívta fel az uniós biztos figyelmét, hogy a volt szocialista nagyvárosokban kiterjedtek a meglévő tömegközlekedési hálózatok, de rossz állapotban vannak, és leromlott a járműpark is. Ez a 2007-2013-as költségvetési periódusban még nem kerül be a támogatott célok közé – mondta a főpolgármester.

Az EUROCITIES elsősorban a kötöttpályás és az elővárosi közlekedés fejlesztéséhez, illetve a közlekedési szövetségek létrehozásához kér több pénzt. Ezeken belül több javaslat támogatást kaphat már a következő hét évben. Felmerült a megbeszélésen az is, hogy egységes uniós szabályozásra lenne szükség a belvárosi fizetős utak kérdésében – jelenleg Londonban és Stockholmban kell fizetni, ha valaki autóval megy be a belvárosba.

A főpolgármester közölte: a 4-es metró finanszírozásáról nem esett szó. A megbeszélésen nem Budapestet, hanem az EUROCITIES-t képviselte.