A közös máj fejlettségén is múlik, mikor választhatók szét a szlovákiai sziámi ikrek

Ha közös májuk érhálózata kellőképpen fejlettnek bizonyul, viszonylag könnyen szétválaszthatóak lesznek a kedden született szlovákiai sziámi ikrek. Ezt a két fiú állapotát figyelemmel kísérő orvosprofesszor mondta csütörtök este, a pozsonyi Markíza kereskedelmi televíziónak adott exkluzív interjújában. Jaroslav Siman (ejtsd: jaroszlav sziman) hét évvel ezelőtt már sikerrel különválasztott két kislányt, akik a medencéjük tájékán voltak összenőve.

A két fiú, Michal és Marek édesanyjuk terhességének 36. hetében, tehát koraszülöttként jött a világra császármetszéssel a szlovák főváros egyetemi gyermekkórházában. Összsúlyuk születésükkor 5,7 kilogramm volt.

Mivel a máj kivételével mindkét gyermeknek külön szervei vannak, tüdejük és szívük is kellőképpen fejlett, Siman szerint jó esélyük van a túlélésre és a szétválasztásra. Azt, hogy a két gyermek mikor választható majd külön, Siman egyelőre nem tudta megmondani. Úgy véli, akár több évig is együtt maradhatnak, hogy minél fejlettebben, életképesebben vessék alá őket az elválasztáshoz szükséges műtétnek.