A közös máj fejlettségén is múlik, mikor választhatók szét a szlovákiai sziámi ikrek

Ha közös májuk érhálózata kellőképpen fejlettnek bizonyul, viszonylag könnyen szétválaszthatóak lesznek a kedden született szlovákiai sziámi ikrek. Ezt a két fiú állapotát figyelemmel kísérő orvosprofesszor mondta csütörtök este, a pozsonyi Markíza kereskedelmi televíziónak adott exkluzív interjújában. Jaroslav Siman (ejtsd: jaroszlav sziman) hét évvel ezelőtt már sikerrel különválasztott két kislányt, akik a medencéjük tájékán voltak összenőve.

A két fiú, Michal és Marek édesanyjuk terhességének 36. hetében, tehát koraszülöttként jött a világra császármetszéssel a szlovák főváros egyetemi gyermekkórházában. Összsúlyuk születésükkor 5,7 kilogramm volt.

Mivel a máj kivételével mindkét gyermeknek külön szervei vannak, tüdejük és szívük is kellőképpen fejlett, Siman szerint jó esélyük van a túlélésre és a szétválasztásra. Azt, hogy a két gyermek mikor választható majd külön, Siman egyelőre nem tudta megmondani. Úgy véli, akár több évig is együtt maradhatnak, hogy minél fejlettebben, életképesebben vessék alá őket az elválasztáshoz szükséges műtétnek.
hirdetés
hirdet�s