A “kozmikus halálsugarak” kutatták Csehországban

A “kozmikus halálsugarak” kutatták Csehországban
Prága  (MTI) – A “kozmikus halálsugarak” katonai kihasználásának lehetőségét kutatták a II. világháború után Csehországban (Csehszlovákiában) a korabeli államfői hivatal közvetlen utasítására és annak irányítása alatt.

Az eddig ismeretlen katonai kutatást Jirí Kotyk cseh történész fedezte fel a csehszlovák Állambiztonsági Hivatal (STB) jelenleg még zárolt levéltári anyagai és néhány korabeli szemtanú emlékei alapján – közölte a hét végén a közszolgálati Cseh Televízió.

A kutatást röviddel az 1948 februári kommunista hatalomátvétel előtt befejezték, s az eredményeket, illetve a kutatóközpont berendezéseit az antikommunista aktivisták egy csoportja Nyugatra menekítette.

A kísérleteket az úgynevezett kozmikus halálsugarakkal a Prágától mintegy 70 kilométerre keletre fekvő Zivanice település elhagyott téglagyárában végezték. A televízió felvételei szerint a terület ma elhagyott, fákkal van benőve, az egykori épületek alapjai alig felismerhetőek.

Levéltári dokumentumok szerint a kutatást és a kísérleteket egyelőre ismeretlen okokból közvetlenül Edvard Benes államfő hivatala irányította, és a Legiobankában lévő különleges pénzalapból finanszírozta.

A laboratóriumok munkáját Jan Stampfel mérnök irányította, és kiderült, hogy a “halálsugarak” iránt a korabeli már kommunista ellenőrzés alatt lévő Állambiztonsági Hivatal is nagy érdeklődést mutatott.

“Az STB jelentéseiben valamiféle epsilonsugarakról, illetve állatokon elvégzett laboratóriumi kísérletekről van szó” – mondta a televíziónak Kotyk. Néhány idősebb helyi lakos elmondta: a háború után arról beszélt a lakosság, hogy a laboratóriumokban olyan sugarakkal kísérleteznek, amelyek akár ötven méternyi távolságból is képesek agyonütni a kutyát.

“Azt állították, hogy a levegőből különféle sugárzások érkeznek, néha jók, néha rosszak, és hogy a sugarak hatással vannak az emberre is” – jelentette ki egy idős asszony, aki fiatalon rövid ideig segédmunkásként dolgozott a kutatóközpontban.

A halálsugarak kutatási eredményeinek kiadásáról is tárgyaltak

Jan Stampfel, a laboratóriumok vezetője 1947 őszén a szovjetekkel és a britekkel is tárgyalásokat folytatott a “halálsugarak” kutatási eredményeinek esetleges átadásáról. Ezeket az állambiztonság is megpróbálta megszerezni. A kereszténydemokrata Néppárt helyi aktivistái 1947 karácsonyán a laboratórium legfontosabb berendezéseit Németország nyugati szövetségesek által megszállt övezetébe szállították.

“Az akciót az elnöki iroda közvetlen utasítására hajtottuk végre. Állítólag erre azért volt szükség, hogy a berendezések és az anyag ne kerülhessen a Szovjetunió kezébe” – állítja Václav Metelka, az akció egyik résztvevője kiadatlan emlékirataiban.

Jan Stampfel 1950-ben meghalt. A laboratóriumi berendezéseket Nyugatra szállítók többségét az ötvenes évek elején koholt perekben “hazaárulásért” sokéves börtönbüntetésre ítélték.

A “halálsugarak” kutatás eredményei, illetve a laboratóriumi berendezések további sorsa máig ismeretlen.