A közmédiumok egyik vezérigazgató-jelöltje sem kapta meg a szükséges támogatást

A közmédiumok egyik vezérigazgató-jelöltje sem kapta meg a szükséges kétharmados támogatást a péntek délután összehívott Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumától. Balogh László, a kuratórium elnöke a több mint 5 órás ülés után a Független Hírügynökségnek elmondta: a Médiahatóság két-két jelöltet, tehát összesen 8 vezérigazgató-jelöltet javasolt a közmédiumok élére. Az MTV vezetőjének Nagy Attilát és Szabó László Zsoltot, a Magyar Rádió élére Klein Juditot és Belénessy Csabát, a Duna TV vezérigazgatójának Dobos Menyhértet és Kálomista Gábort, az MTI vezetőjének pedig Wéber Ferencet és Tóth-HollóTamást. A kuratórium elnöke közölte: a személyi kérdések ügye most visszakerül a Médiahatósághoz, amelynek új javaslatában ugyanannál a médiumnál nem szerepelhetnek ugyanazok a jelöltek.

Balogh László elmondta azt is: annak érdekében, hogy gyorsítsa a az eljárást még péntek késő este átküldi a Médiahatóságnak a 4 határozatot, amely a jelöltek elutasításáról szól. Szalai Annamária, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke egyébként október közepén azt nyilatkozta a Független Hírügynökségnek bízik benne, hogy a kuratórium legkésőbb november közepére kinevezi az intézmények vezérigazgatóit. Az index.hu szerint az már biztos, hogy november 23-án már új vezetői lesznek a közmédiumoknak, mivel a Médiahatóság által támogatott november 23-24-i konferencia meghívójában az olvasható, hogy “a tanácskozáson felszólalnak a közmédiumok új vezérigazgatói”.

A sajtóban is megjelent szabály szerint a Médiahatóság új jelöltjeinek elfogadásához a következő körben egyébként már nem kell a kuratórium kétharmadának igenlő szavazata, róluk már egyszerű többséggel dönthetnek. A kuratóriumban nincs kétharmados többsége a Fidesznek.