A közgyógy kártyák kiadásának csúszása miatt öbb panasz is érkezett az Egészségbiztosítási Felügyelethet

Az utóbbi napokban több beteg is panaszt tett az Egészségbiztosítási Felügyeletnél, mivel önhibájukon kívül nem kapták meg a közgyógyellátásra jogosító kártyájukat és ezért ki kellett fizetniük a gyógyszereiket – mondta a Független Hírügynökségnek Kovácsy Zsombor az egészségügy ellenőrzésére szakosodott, januárban felállított szervezet elnöke.

A felügyelet február 5-én költözött be az új székházába, egyelőre még a létszámot töltik fel. Már működik az ügyfélszolgálat, néhány eljárást már elindítottak, de konkrét intézkedésre még nincs mód. A későbbiekben a felügyelet ilyen esetekben jelezheti az illetékes egészségügyi szervezetnek a problémát, javaslatot tehet a megoldásra, sőt, jogszabály módosítást is kezdeményezhet.

A közgyógyellátásra jogosító tavaly lejárt igazolványok érvényességét egy rendelet február 28-ig meghosszabbította. A hosszadalmas hivatali procedúra miatt ugyanis több beteg nem kapta meg időben az ingyenes gyógyszerre, illetve gyógyászati segédeszközre jogosító új kártyáját. Új rendelet nem született, így egy hete fizetnie kell mindazon betegeknek is, akiknek jogosan járna a kártya.

A patikák nem mérlegelhetik, hogy odaadják-e ingyen az ismerős betegnek a gyógyszereit. Ha az Országos Egészségbiztosítási Pénztár számítógépes rendszere “piros lámpát” mutat a gyógyszerésznek, az ugyanis azt jelenti, hogy az állam nem fizet, tehát a patikus állja a költségeket. A fővárosi Korona Patika vezetője ennek ellenére térítési díj nélkül szolgált ki két idős beteget, akinek jogosan jár a közgyógy kártya, de még nem kapták kézhez. “Nem tudták volna kifizetni a gyógyszereiket, megesett rajtuk a szívem” – mondta Bölcs Judit a Korona Patika vezetője.

Két hete még 100 ezer olyan kártyaigénylés volt elbírálás alatt, amelyet azok adtak be, akiknek tavaly járt le a közgyógy igazolványuk. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár arra hivatkozik: legtöbbször azért húzódik az elbírálás, mert a megyei egészségbiztosítási pénztárakhoz a helyi jegyzőktől hiányos kérelmek érkeznek be, ezért vissza kell küldeni ezeket adatpontosításra.