A középiskolákba is kevesebben jelentkeztek az idén

Csaknem 105 ezer diák adta be jelentkezését idén az ország valamelyik középiskolájába. Ez 4,5 százalékkal, azaz legalább 5 ezerrel kevesebb, mint a tavalyi szám. A fiatalok a felvételi után még változtathattak a felvételi sorrenden; idén minden korábbinál több, összesen csaknem 16 ezer 200 diák élt ezzel a lehetőséggel.

A 8. osztályosok számára 1162 középfokú iskola 5370 különböző osztályt, illetve tagozatot hirdetett meg. A jelentkezési lapon átlagosan 4-5 helyet jelöltek meg a diákok, és több mint 94 százalékukat, összesen 99 ezer 319 diákot első körben fel is vettek valahová. (Az előző években többnyire 92-93 százalék körül alakult ez az arány.) A felvettek háromnegyede az első helyen megjelölt intézménybe került be, vagyis oda, ahova a leginkább szeretett volna – derül ki az Oktatási és Kulturális Minisztérium közleményéből.

A jelentkezők több mint 30 százalékát egyébként gimnáziumba, 66 százalékukat szakközép- illetve szakiskolába vették fel, a többiek speciális szakiskolában folytathatják tanulmányaikat. Az előző évekhez képest nőtt a 9. évfolyamban a nyelvi előkészítőre felvett diákok aránya: idén már csaknem 14 ezer 800 diák járhat ide, ami 1500-zal több a tavalyinál. Ami a 6 évfolyamos gimnáziumokat illeti, ide 9,7 százalékkal kevesebb diák jelentkezett, a 8 évfolyamos gimnáziumi osztályok esetében pedig 11,6 százalékkal csökkent a jelentkezők száma.

A felvételit meghirdető középiskolák április 25-ig értesítették a diákokat, illetve általános iskolájukat arról, hogy felvették-e őket avagy sem. Az az 5667 diák, aki ebben a felvételi eljárásban nem került be egyik iskolába se, a rendkívüli felvételi eljárás keretében még bejuthat a közoktatásba. Ez május 3-tól a következő tanévig tart, és több mint hatszor annyi férőhelyet biztosít ezeknek a diákoknak, mint ahányan vannak – olvasható az OKM közleményében. Az üres helyekről a http://okev.hu vagy a http://w3.kir.hu internetes oldalakon lehet tájékozódni.Sporthírek