Magyarország

2011.11.05. 11:43

Szálló por - NKH: 1,13 millió autón van piros vagy fekete plakett

Budapest, 2011. november 5., szombat (MTI) - Piros vagy fekete környezetvédelmi plakettje összesen 1 millió 130 ezer autónak (a teljes járműállomány csaknem 30 százalékának) van Magyarországon; ezeket a gépjárművet érintheti egy esetleges szmogriadó riasztási fokozata - közölte a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) szombaton az MTI kérdésére.

Budapest, 2011. november 5., szombat (MTI) - Piros vagy fekete környezetvédelmi plakettje összesen 1 millió 130 ezer autónak (a teljes járműállomány csaknem 30 százalékának) van Magyarországon; ezeket a gépjárművet érintheti egy esetleges szmogriadó riasztási fokozata - közölte a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) szombaton az MTI kérdésére.A közlemény szerint fekete színű matricája 530 ezer autónak van, míg piros 600 ezernek. A rendszámtáblán lévő fekete matrica azt jelzi, hogy a jármű korszerűtlen, nem környezetbarát, míg a piros azt, az autó korszerűtlen és kevésbé környezetbarát. Általánosságban elmondható, hogy a fekete és a piros kategóriába az 1996 előtt gyártott gépjárművek sorolhatóak - fűzte hozzá a közlekedési hatóság.

Ezeken kívül még két - kék és zöld - plakett van forgalomban, ezeket a korszerű és környezetbarát, illetve a korszerű és kiemelten környezetbarát járművek kaphatják meg - olvasható a közleményben.

Budapesten a pénteki mérési eredmények alapján megszüntették a szmogriadó riasztási fokozatát, a tájékoztatási fokozat egyidejű elrendelése mellett. A riasztással járó korlátozások szombat reggel 6 órakor léptek volna életbe.

A főváros rendeletében az áll, hogy a főpolgármester riasztási fokozat esetén elrendelheti a gépjárművek Budapest területén való használatának korlátozását, tekintettel az azok rendszámtábláján lévő környezetvédelmi plakett színére, vagyis megtilthatja a fekete és a piros környezetvédelmi plakettel ellátott járművek közlekedését.

Nyíregyházán a szálló por koncentrációja pénteken már hetedik napja haladta meg a köbméterenkénti 100 mikrogrammos riasztási küszöbértéket. Riasztási fokozatot rendeltek el Várpalotán, szombaton pedig Miskolcon és Debrecenben is. Számos más nagyvárosban a szmogriadó tájékoztatási fokozata van érvényben.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!