A koszovói albánoknak Szerbiába kell menniük útlevélért

A koszovói albánoknak, amennyiben külföldre szándékoznak utazni, Szerbiában kell kiváltaniuk útlevelüket, vagyis abban az országban, amelynek fennhatóságát nem ismerik el.

Az 1999-es összetűzéseket követően a koszovói hivatalokból az anyakönyvi kivonatokat néhány dél-szerbiai városba mentették át. Emiatt a koszovói lakosoknak, köztük az albánoknak is Szerbiába kell utazniuk, amennyiben útlevelet kívánnak kiváltani.

A koszovói fővárosból Pristinából és az öt legnagyobb községből Nisbe helyezték át ezeket a dokumentumokat, mivel a NATO hadműveleti után gyakoribban lettek a támadások a tartományban dolgozó szerb hivatalnokok ellen.

A pristinai rendőrségi igazgatóság most Nisben székel, így a város polgárai itt válthatják ki útiokmányaikat. Szerbia Belügyminisztériuma az elmúlt nyolc év alatt 220 000 új útlevelet adott ki koszovóiaknak.

Goran Djordjevics a nisi közigazgatás vezetője elmondta, hogy amióta lecsillapodtak a kedélyek, egyre többen mennek oda útlevélért. Csak júliusban több mint tízezer kérelmet vettek át, mondta.