A kossuth -díj nem változtatja meg az embert – állítják a díjazottak

Pécsi Ildikó színművész, Horváth Ádám rendező és Rubik Ernő építészmérnök, tárgytervező is egyetért abban, hogy a Kossuth -díj nem változtatja meg az embert. Mindhárman csütörtökön vehették az állami elismerést Sólyom László, köztársasági elnöktől az 1848/49 -es forradalom és szabadságharc kezdetének alkalmából.

Pécsi Ildikó szerint a Kossuth -díj nem változtatja meg az embert, de még több erőt ad a folytatáshoz, amire szerinte a 67 év felé közeledve már szükség is van. A Jászai Mari-díjas színművész, Kiváló Művész és rendező csütörtökön vette át a Kossuth -díjat.

Horváth Ádám, Balázs Béla-díjas rendező, a Színház -és Filmművészeti Egyetem egyetemi tanára, Kiváló Művész ugyancsak csütörtökön vette a Kossuth -díjat. Horváth Ádám az ünnepség után azt mondta, kifejezett öröm az elismerést átvenni, különösen amikor az ember pályája vége felé jár, akkor nagyon nagy kitüntetés.

Rubik Ernő, állami -díjas építészmérnök, tárgytervező a Rubik kocka feltalálója szerint az állam és a társadalom elismerése, mindig egy kicsit meglepetés, amire az ember nem számít, és amit nem is igényel. Ilyen értelemben egy olyan plussz, ami csak jó lehet -tette hozzá az újdonsült Kossuth -díjas. Rubik Ernő most egyébként a Rubik kocka világbajnokság előkészületeivel foglalkozik, amit utoljára 25 évvel ezelőtt rendeztek meg Magyarországon.

Március 15. alkalmából Sólyom László köztársasági elnök az Országház kupolatermében. 21 kiválóságnak adta át a Kossuth-díjat. A Széchenyi-díjat 18-an vehették át. Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal kitüntetést 1 ember kapott, tizenhatan pedig a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje kitüntetésben részesültek. Az ünnepségen megjelent Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke.