A környzet képe, kép rólunk

A környzet képe, kép rólunk
Javában folyik a készülődés a Civitas Építőipari és Lakberendezés Szakkiállítás és Vásár pénteki megnyitójára, hogy minden a tervek szerint alakuljon a hétvégén Debrecenben, a Főnix Csarnokban.

A szerevező munka szinte utolsó óráiban beszélgettünk Takács Tinka enteriörtervezővel arról, mit jelenet ma ember és tér, emeber és anyag harmóniája? Mit jelent az enteriör összetettsége, mi a jelentősége az életünkben?

A művésznő válasza közel hozta számunkra a “műfajt”.

Az otthonteremtés a legtermészetesebb emberi igény. Ehhez kapcsolódik az enteriörtevező vagy lakberendező alkotása, közreműködése, hiszen figyelembe veszi az építész által megtervezett külső, és a belső építész által tervezett zárt tereket. Vagyis, stílusba hozza színekben, anyagokban, bútorban az egész látványt, szem előtt tartva minden négyzetméter funkcióját is. Nem műlakásokat vagy bemutatató termeket rendezünk, hanem igyekszünk megkeresni, megtalálni a megbízó egyéniségét és környezete életstílusát is. Más enteriört ajánlunk egy 3 gyerekes családnak, ahol kis gyerekek vannak, megint mást egy értelmiségi házaspárnak vagy egy művésznek.

Építészet a szabályozottság felé
Egy, az építészet, lakás és lakáskultúra egészét felölelő három napos kiállítás előtt, amilyen a Civitas lesz a Főnix Csarnokban október 14-től 16-ig, miről is lehetne “közösen gondolkodni” egy építésszel? Az építészetről. Ezt tettük Pecsenye Béla vezető tervezővel akitől elsőként azt kérdeztük, mi az oka, hogy épp az építészet vett ekkora lendületet az új évezred elején?

A művészek – vetjük közbe – kedvelik a minél inkább egyéni stílust maguk körül. Takács Tinka igazolja feltételezésünket. szerinte a művészek valóban hívei az individuális stílusjegyeknek. Olyannak, ami mindennek a sokaságáról szól, ugyanakkor minden egy helyen, elérhető közelségben van. És színes! De más egy irodalmár otthona: ott a könyvtár az elsődleges. Számukra ezeket a fő hangsúlyokat megtalálni a legfontosabb.

Nyugaton természetes az enteriörtervezés, vetjük közbe, de nálunk még nincs “otthon” a pálya. A tervezőnő igazol és kritizál: – alig tanítják lakberendezési tanfolyamokon, pedig kellene a történeti, elméleti ismeret. Nem mi találjuk ki, de mi segítünk a megbízóknak kiválasztani az életéhez megfelelő stílust. Bízzunk benne, hogy a jövő generációinak már természetes igénye lesz, hogy szakember tervezze a környezetét.

Felvetjük, hogy sok lap foglalkozik lakások, kertek életterek bemutatásával, ajánlásával az építtetők meg annak lapján kérnek.

– Ez hamis illúzió! Sok magazinkép attól látványos, hogy jól fotózták. Ne ilyen példák után menjünk! Azok a formák, színek és harmóniák nem a megrendelőre szabottak, nem róluk szólnak.

Hátra vannak az anyagiak.– Nekünk költségkímélőnek kell maradnunk. Az építtető először kifizeti a tervezőt, a kivitelezőt és már alig van pénz berendezni a lakást. Ilyenkor indiszkrétek vagyunk: mondják meg, hogy mennyi pénzük van vagy maradt? Ezt leszámítva, megalkotni egy enteriört összetett és gyönyörű feladat. Új, majdnem járatlan utat járunk.

Változó életmódot szolgáló funkciók
A kiállítás teret szentel a bútoroknak, a bútortervezésnek is. Vámos-Pém Zsuzsa bútortervező művész, belsőépítész így beszélt hivatásáról, a bútorok életmóddal együttes változásáról:

Ma már bútorokat nem “egy életre” veszünk, mint tették ezt szüleink, nagyszüleink. Vannak új bútorok, új funkciók? Az ember életstílusának változásával alakul a környezete és a bútora is. Vannak olyan bútorok is, amiknek több funkciót kell ellátniuk, ami komoly feladat bútortevező belsőépítész számára. Hogy a kis alapterületű lakásból több funkciójú környezetet hozzon létre. A kicsi térben jól és akár sokoldalúan alkalmazható bútortervei szülessenek.

Kérdésünkre, hogy mi van előbb, az új funkció igénye vagy új funkciójú bútor, a tervezőnő kimondta, amit sejtettünk is! -Nem tudjuk. Van olyan, hogy több funkciójú bútor létezik és az adott térben „alkalmazni „ kell. De van hogy egy meghatározott térben valamilyen funkciót meg kell oldani, meg kell valósítani.

R. J.