A kormányközeli kommunikációs magáncégek szerződéseit firtatja a Fidesz

Írásban fordul Kiss Péter miniszterhez Cser-Palkovics András. A Fidesz helyettes szóvivője azt szeretné megtudni: mi indokolja, hogy sokmilliós szerződéseket kötnek kommunikációs feladatokra kormányközeli magáncégekkel, miközben a Miniszterelnöki Hivatalban nagy létszámú és jól fizetett csapat áll rendelkezésre ugyanerre a feladatra. A múlt héten a Fidesz a gazdasági minisztérium szerződéseiről kért tájékoztatást, de még nem kapott érdemi választ – közölte Cser-Palkovics András szerdai sajtótájékoztatóján.

A Fidesz a gazdasági minisztérium esetében is azt tudakolta, miért szerződik állami szervek által is elvégezhető feladatokra magáncégekkel a tárca, és miért nem lehet azonnal megismerni ezek tartalmát. A gazdasági minisztérium esete nem elszigetelt jelenség, hanem a kormányzat általános gyakorlata – mondta Cser-Palkovics András.

A kormány már többször lecserélte teljes kommunikációs csapatát, és a magánszférában komoly fizetésért dolgozó szakembereket hívott a Miniszterelnöki Hivatalba. Ezek között van két kormányszóvivő, kabinetfőnök-helyettes, stratégiai kommunikációs főigazgató, marketingkommunikációs részlegvezető, PR-igazgató, kormányzati kommunikációs igazgató, miniszterelnöki programfelelős és szakpolitikai igazgató – sorolta Cser-Palkovics András. Hozzátette: a kormány akkor arra hivatkozott, hogy profi szakembereket vett fel és ez olcsóbb, mintha külső cégeket bíz meg.

Kiderült azonban, hogy több külső cégnek is van kommunikációs megbízása – közölte a Fidesz helyettes szóvivője. Magáncég végzi a “Magyarország Holnap Kerekasztalok civil felületének specifikációját”, ami olyan internetes felület, ahol közpénzekből Gyurcsány Ferenc beszédeit népszerűsítik. Van olyan cég, amely 5 millió forint közpénzt kapott, kommunikációs vészhelyzetekben való tanácsadás címén. Egy másik cég havi 400 ezer forintért kíséri figyelemmel a Gyurcsány-kormány nevében megszólalók médiaszerepléseit -mondta Cser-Palkovics András, utalva arra, hogy ennél több megbízásról is lehet szó.

A helyettes szóvivő az ügyben írásbeli kérdéssel fordul Kiss Péterhez, a Miniszterelnöki hivatalt vezető miniszterhez. Azt szeretné megtudni: miért köt a tárca sokmilliós szerződéseket kommunikációs feladatokra kormányközeli magáncégekkel, miközben a miniszterelnöki hivatalban nagy létszámú és jól fizetett csapat dolgozik.