A kormánybiztos szerint sikeres az uniós fejlesztés

A múlt héten hackertámadás érte a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség számítógépes szerverét, amelynek működését még aznap helyreállították, és intézkedtek arról, hogy megnehezítsék a jövőben a behatolást – közölte az Új Magyarország Fejlesztési Terv működését ellenőrző eseti parlamenti bizottság keddi ülésén Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztos.

Az ülésen Bajnai Gordon elmondta, hogy az uniós támogatásokat koordináló szervezetrendszer sikeresen működik, gyorsan el tudták indítani az operatív fejlesztési programokat. Helyesnek nevezte azt a döntésüket, hogy tárcaközi bizottságok szervezik a programokat, ezzel át tudták törni a minisztériumok ágazati szemléletét. Így – például hátrányos helyzetű régiók fejlesztésekor – egyszerre tudják segíteni többféle probléma megoldását többek közt oktatásban, gazdasági felzárkózásban.

A kisvállalkozások fejlesztésére hivatott program múlt heti megjelenése óta már 50 pályázat érkezett a remélt több ezerből, ezek többsége 5 millió forint támogatást kér – mondta Bajnai Gordon. A kormánybiztos elismerte, hogy hibáztak, amikor a leendő pályázókkal szemben támasztott árbevétel-növekedés meghatározásához adott matematikai képlet rossz volt, amit túl későn vettek észre. Ezért a társadalmi vita után, a pályázati kiírás előtt közvetlenül kellett elvégezni a módosítást.

Hosszas vita zajlott arról, hogy mekkora a politika beleszólási lehetősége a pályázatok elbírálásába. A bizottság elnöke, Pelczné Gáll Ildikó szerint a szervezet és a működés centralizált, a regionális fejlesztési tanácsokban nem választott tisztségviselők vannak, kevés a független civil a bíráló testületekben, túl nagy államtitkárok és más kormányzati emberek beleszólása a döntésekbe. Bajnai Gordon szerint viszont kellően decentralizált a struktúra, ráadásul minden jegyzőkönyv nyilvános lesz, és a fejlesztési ügynökségben független panaszbizottsághoz lehet fordulni.