A kormány támogatja a 4-es metró uniós finanszírozását

A kormány szerdai ülésén várhatóan támogatni fogja azt a fővárosi projektet, amin keresztül Budapest összesen 250-260 milliárd forintnyi uniós támogatást kaphat a 4-es metró megépítéséhez – jelentette be kedden az önkormányzati és területfejlesztési miniszter.

Bajnai Gordon elmondta: a kabinet szerdai ülésén a 2007 és 2013 közötti időszakra összesen 1000 milliárd, ezen belül a következő két évre 600 miliárd forintnyi közlekedésfejlesztési támogatásról dönthet, miután az Európai Unió az elmúlt 10 napban 15-ből 13 magyar operatív programot elfogadott. A kormány pedig eddig 14, ezekhez kapcsolódó akciótervet fogadott el és szerdán tárgyalja a közlekedési operatív program (KÖZOP) első kétéves akciótervét is.

Ebben összesen 60 projektet nyújt be az előterjesztő gazdasági és a területfejlesztési minisztérium. A tervezett beruházások között szerepel az M0-ás autóút déli szakaszának autópályává bővítése az M1-es és az M5-ös autópályák közötti szakaszon 2010-ig, a 4-es főút 2×2 sávossá szélesítése 2013-ig, valamint a szolnoki északi, a kisújszállási és a debreceni elkerülő útak megépítése is.

Ezen kívül Debrecen, Miskolc és Szeged villamoshálózatainak korszerűsítése illetve a Budapest-Lökösháza és a Szolnok-Debrecen vasútvonalak 120-160 kilométer per órás szerelvényekkel járhatóvá tétele is szerepel azok között a projektek között, melyeket várhatóan szerdán támogat a kabinet – közölte Bajnai Gordon.
Ugyanakkor valószínűleg csak továbbfejlesztésre javasolt projektként támogatja a kormány a záhonyi komplex (út- és vasúthálózat) fejlesztéseket. Erről novemberben születhet döntés.

A területfejlesztési miniszter hozzátette: a végleges listát az elfogadott projektekkel és a pontos számokkal szerdán, illetve csütörtökön hozza nyilvánosságra a kormány. Bajnai Gordon hangsúlyozta: ezután kezdődhet a projektek végleges kidolgozása.

A 4-es metróval kapcsolatban Bajnai megjegyezte: a kormány teljesítette a vállalásait, így mostantól ismét “a fővárosnál van a labda”, hogy egy precíz, pontos projekttel minél hamarabb le tudja hívni az uniós forrásokat. A miniszter hozzátette: a beruházás összege miatt a projekt kidolgozása után Brüsszelnek külön is jóvá kell majd hagynia azt .