A kormány szerint biztonságos lesz a kormányzati negyed

A Nemzetbiztonsági Hivatal és a Köztársasági Őrezred szakemberei megvizsgálták a leendő kormányzati negyed helyszínét és a tervpályázatot, amelyeket biztonsági szempontból megnyugtatónak találták – mondta el szerdán a kormányszóvivői tájékoztatón Daróczi Dávid szóvivő. Daróczi arra az újsághírre reagált, amely szakértőkre hivatkozva biztonsági szempontból aggályosnak nevezte a koncentrált kormányzati komplexumot. A terrorfenyegetést természetsen nem lehet teljesen kizárni – tette hozzá.

A szóvivő ismertette azokat a terveket, amelyeket egy építészkonzorcium készített 1999-ben az Orbán-kormány megrendelésére a kormány elhelyezésére. A 9 kötetes munka több variációt tartalmaz, az egyik megegyezik a mostani tervekkel, vagyis a Miniszterelnöki Hivatal kivételével az összes központi közigazgatási szervet egyetlen egy helyre költöztetné, a jelenlegi épületeket pedig eladnák.

Mint ismeretes, a Fidesz és a KDNP felesleges luxusberuházásnak tartja a Gyurcsány-kormány által elhatározott tervet.

Az akkori és a mostani elképzelés alapvetően eltér mindenekelőtt a finanszírozásban. Az Orbán-kormány teljesen költségvetési pénzből fizette volna a komplexumot, a már elkezdődött pályáztatás majdani győztes magánberuházója viszont maga finanszírozza a negyed felépítését, a költségvetés pedig 25 évre a teljes működtetési-kiszolgálói kiadásokkal együtt havi díj ellenében bérli az épületeket, amelyek negyedszázad elteltével állami tulajdonba kerülnek.

Nyolc éve 250 ezer négyzetméter összalapterülettel számoltak, a mostani elképzelés 165 ezer. A számításba vett elhelyezendő hivatalnoki létszám egyaránt valamivel több, mint 6 ezer fő. A korábbi számítás 73 milliárd forint építési kiadást hozott ki, amelyet még megtoldottak 10 milliárd járulékos költséggel. Az országgyűlés döntése értelmében a jelenlegi kiadási plafon 142, 5 milliárd, amiből legfeljebb 40 milliárdot fordíthatnak az épületegyüttes felhúzására, a többi a teljes üzemeltetési-kiszolgálási költség 25 évre.

Lényegében azonos bevételt kalkuláltak a most használt épületek eladásából: az 1999-es 74 milliárd reálértéken nagyjából megfelel a most kiszámolt 103 milliárddal.

Ha a jelenlegi állapot maradna fenn, a szétaprózott, 30-nál több hivatali épület évenkénti 13 milliárdos működési költségét alapul véve a kormány által felkért szakértők 213 milliárd forintot hoztak ki a 25 évben kifizetendő fenntartásra. Az új komplexumban 8 és fél milliárdra becsülik az éves teljes költséget, amelynek végösszege 158 milliárd.