Magyarország

2010.09.16. 18:29

Visszakövetelik a szentkirályszabadjai repteret az önkormányzatok

<p>Eláll a Budawest Zrt.-vel kötött adásvételi szerződéstől Veszprém és Szentkirályszabadja- jelentette be csütörtökön a két település polgármestere.</p>

A cégnek 2010 szeptember 15-ig polgári repülőteret kellett volna létesítenie Szentkirályszabadján, ez azonban nem valósult meg, a települések ezért döntöttek az elállás mellett. Veszprém és Szentkirályszabadja önkormányzata kötbért is követel a tulajdonos Budawest Zrt-től, ennek mértékéről még tárgyalnak.

A veszprémi és szentkirályszabadjai önkormányzat még 2005-ben kapta meg hasznosításra az államtól a szentkirályszabadjai volt katonai repülőtér területét. A 450 hektáros ingatlant 2006-ban adták el a Budawest Zrt.-nek több mint egymilliárd forintért. A befektető vállalta, hogy 2010. szeptember 15-re a területen polgári repteret létesít. Ez azonban nem teljesült.

A két önkormányzat ezért úgy döntött, hogy eláll az adásvételi szerződéstől- ezt csütörtökön jelentették be Veszprémben. Erről a döntésről 15 napon belül értesítik a Budawest Zrt.- t is, és kötbért is követelnek, melynek mértékéről még tárgyalnak. - mondta Debreczenyi János Veszprém és Iványi András Szentkirályszabadja polgármestere. A Budawest-nek ezután 15 nap áll rendelkezésére átadnia a területet, ha ez nem történik meg a két önkormányzat bírósághoz fordul.

Debreczenyi János polgármester korábban úgy nyilatkozott az ügyről a Független Hírügynökségnek, hogy számára nyilvánvalóvá vált, hogy ingatlanspekuláció történt.

Karai Péter a BudaWest Airport Holding Zrt. ingatlanfejlesztési vezetője korábban a Független Hírügynökségnek azt mondta: a reptér átadása a környezetvédelmi engedély hiánya miatt csúszik. Ezt az engedélykérelmet egyébként szeptember elején másodszor is elutasította a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség. A felügyelőség elutasító határozatában arra hivatkozik, hogy Balatonalmádiban és Siófokon a helyi rendelet szerint nem megengedett a repülőtér által kibocsátott zaj mértéke.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!