A kormány munkába állítaná a rokkantak harmadát

Még áprilisban az Országgyűlés elé kerül a megváltozott munkaképességűek ellátórendszeréről és a rehabilitációs járadék bevezetéséről szóló törvénytervezet – jelentette be csütörtökön a parlament szociális bizottságának szocialista alelnöke.

Vidorné Szabó Györgyi elmondta: az előterjesztés szerint azok az 55 év alatti, aktív korú megváltozott munkaképességűek kaphatnának rehabilitációs járadékot, akik az egészségkárosodásuk mellett még képesek lennének dolgozni, mert komplex rehabilitációval alkalmassá tehetőek a munkavégzésre. A változtatás szerint 2008 januárjától a rokkantsági nyugdíj rendszerébe újonnan belépőket már egy új rendszer alapján minősítenék, majd később a III. rokkantsági csoportba tartozókat is felülvizsgálnák.

Schranz Edit, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM) szóvivője a Független Hírügynökségnek korábban elmondta: az új Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézetben nem csak orvosok, hanem szociális és foglalkoztatási szakemberek együtt állapítanák meg – a rehabilitációs lehetőségét figyelembe véve – a rokkantsági szintet. Azoknak a megváltozott munkaképességűeknek, akiknek jók a rehabilitációs esélyeik, lehetőségük lesz a rehabilitációs programra. A szakemberek abban segítenek, hogy egészségügyi, szociális és foglalkoztatási téren is felzárkózzon a megváltozott munkaképességű ember és képes legyen visszamenni dolgozni. Ez jelenthet akár 8 órai munkát is, de mindenképpen olyan munkakört, amely az egészségüket nem károsítja.

A tervek szerint azok az aktív korúak kaphatnának továbbra is rokkantsági nyugdíjat 2008-tól, akik teljes értékű munka elvégzésére rehabilitációval sem tehetőek képessé. Akik viszont munkaképessé válhatnak, azoknak járna a rehabilitációs járadék. Ennek nettó összege a III. rokkantsági csoport szerinti nyugdíj összegével egyenlő. A járulékot a rehabilitációhoz szükséges idő alatt kaphatná a jogosult, de legfeljebb három évig. Egyszerre kaphatna tehát adott esetben fizetést és rehabilitációs járadékot, hiszen az új munkakörbe szükség esetén be kell tanulni. – mondta Schranz Edit.

Jelenleg 800 ezer rokkantnyugdíjas van Magyarországon, ebből 460 ezer, aki aktív korú és egy részük rehabilitációval munkaképessé tehető, de az előterjesztés elsősorban nem a jelenleg a rendszerben levőket érinti, hanem azokat, akik 2008. után válnak új igénylővé.
Az előterjesztésről jelenleg társadalmi egyeztetés folyik. Az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT), a szociálpolitikai és fogyatékosügyi tanács támogatta a javaslatot – közölte a szóvivő.