A kormány megállapodott a bankszövetséggel a devizahitelesek védelmében

A jövőben a devizahitellel rendelkezők kérésére a hitelező bankok meghosszabbítják a törlesztések futamidejét a törlesztőrészletek rögzítése mellett, az ügyfelek külön költség nélkül áttérhetnek a forint alapú hitelre, illetve fel is függeszthetik a törlesztést – jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerdán, a kormányülést követően. Az erről szóló megállapodást jövő hét elején írhatja alá a kormány és a Magyar Bankszövetség.

A kormányfő elmondta: a pénzügyminiszter kedden késő este állapodott meg a bankszövetséggel. Eszerint három lehetőségük lesz a devizahitellel rendelkezőknek terheik enyhítésére. Az árfolyammozgások elleni védekezésül az adósok kérhetik, hogy a törlesztőrészletek rögzítése mellett a bank hosszabbítsa meg a futamidőt. Ezen kívül a nagyobb biztonság érdekében az adósok kérésére a bankok külön költség nélkül átütemezik a hiteleket devizából forintra. A harmadik lehetőség szerint pedig azoknál az adósoknál, akik önhibájukon kívül – például munkahelyük elvesztése miatt – nem tudják vállalni a megnövekedett törlesztéseket, a bankok átmenetileg csökkentik a törlesztőrészleteket, vagy felfüggesztik a törlesztést.

Gyurcsány Ferenc elmondta: a bankok ezeket a szabályokat a maguk számára kötelezőnek tekintik, így ez nem választási lehetőség számukra. “A világos eljárást ki fogjuk kényszeríteni” – mondta Gyurcsány Ferenc. A kormányfő hozzátette: a kedd éjszakai egyeztetésen kilátásba helyezte, hogy ha nem tud a kormány megegyezni a bankszövetséggel, akkor a kabinet a változtatásokat kikényszerítő szabályokat hoz.

A 2009-es költségvetéssel kapcsolatban a kormányfő leszögezte: azt tartja a legfontosabbnak, hogy az új tervezetben szereplő 300 milliárdos tartalékot növeljék a lehető legjobban. A miniszterelnök szerint erre azért lenne szükség, mert jelenleg senki sem tudja pontosan megmondani, mi várható jövőre, ezért a nagyobb tartalék szükség esetén nagyobb segítséget jelenthet a polgárok számára. Gyurcsány Ferenc hozzátette: amennyiben nem kell felhasználni ezt a tartalékot, akkor lehet eldönteni, hogy hiány-, államadósság- vagy adócsökkentésre lehet fordítani az összeget.Sporthírek