A kormány megállapodna a perelő kórházakkal

Több mint 3 milliárd forintot ajánlana a kormány peren kívüli megállapodásként annak a négy kórháznak, amelyek még a 2006-os ágyszámcsökkentés miatt fordultak bírósághoz – jelentette be a szerdai kormányülés után Nagy Anna kormányszóvivő.

Az intézmények korábban 9 milliárd forintos kárigényt nyújtottak be.

A korábbi egészségügyi kormányzat még 2006-ban döntött az intézmények kapacitásának csökkentése mellett, emiatt négy kórház összesen csaknem 9 milliárd forintos kárigényt nyújtott be. Az ügy jelenleg is zajlik a Fővárosi Bíróságon.

Nagy Anna kormányszóvivő a szerdai kormányülés után elmondta, hogy a kabinet úgy döntött: peren kívül szeretnének megegyezni az intézményekkel, illetve az azokat fenntartó önkormányzatokkal. Eszerint három kórház – a Békés megyei, a Hajdú-Bihar megyei és a hódmezővásárhelyi – egyenként 800 millió forintot, míg a keszthelyi 650 millió forintot kapna. A teljes felajánlás tehát meghaladja a 3 milliárd forintot.

Nagy Anna hangsúlyozta, hogy a kormány szerint az egészségügyben korábban okozott károkat el kell ismerni és kárpótolni kell.
– Független Híürgynökség –