A kormány kiáll a tubesi NATO-radar mellett

A kormány álláspontja szerint a vasárnapi népszavazáson egyértelmű döntés született: a pécsiek nem utasították el a Tubesre tervezett NATO-lokátor megépítését – jelentette ki Gál J. Zoltán a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) államtitkára a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón.

A vasárnapi referendum nem volt érvényes, mivel a szavazásra jogosultak mindössze 32 százaléka ment el voksolni. Összesen 41 213-an adtak le érvényes szavazatot, közülük több mint 38 ezren arra voksoltak, hogy Pécs közigazgatási határán belül ne épülhessen katonai radar.

Gál J. Zoltán elmondta: a kormány megköszöni Pécs lakosságának, hogy nem utasították el a radar megépítését. A kabinet egyébként felhatalmazta Szekeres Imre honvédelmi minisztert, hogy kezdje meg a NATO-val a tárgyalásokat a radarállomás megépítéséről és tegyen meg mindent, hogy a lehető leghamarabb elkészüljön a lokátorállomás.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a kormány folyamatosan egyeztet a környezetvédelmi szervezetekkel és a helyi önmkormányzattal is az építkezés alatt.