A kormány- és köztisztviselőket köszöntötték Miskolcon

Akt.:
Zöld-Nagy Viktória, a Miniszterelnökség területi közigazgatás fejlesztéséért felelős helyettes államtitkára beszédet mond a köztisztviselők és kormánytisztviselők napja alkalmából tartott díszünnepségen a Miskolci Nemzeti Színházban 2016. június 28-án.
Zöld-Nagy Viktória, a Miniszterelnökség területi közigazgatás fejlesztéséért felelős helyettes államtitkára beszédet mond a köztisztviselők és kormánytisztviselők napja alkalmából tartott díszünnepségen a Miskolci Nemzeti Színházban 2016. június 28-án. - © MTI Fotó: Vajda János
Miskolc – A kormány- és köztisztviselők munkáját méltatta, köszönte meg, és a nekik megítélt jelentős mértékű béremelésről szólt a Miniszterelnökség helyettes államtitkára a köztisztviselők és kormánytisztviselők napja alkalmából tartott keddi díszünnepségen a Miskolci Nemzeti Színházban.

Zöld-Nagy Viktória elmondta, a rendszerváltás időszakát éli a közigazgatás 2010-től folyamatosan. A 2014-ben létrehozott államreform-bizottság és az Államreform II. program a bürokráciacsökkenés mellett az egész közigazgatás korszerűsítését tűzte ki célként, miként a szolgáltató központú szervezet kialakítását, az ügyintézés emberközpontosítását, közérthetőségét, az ügyintézés határidejének csökkentését.

Ez nemcsak a jogalkotáson, hanem a végrehajtáson is múlik – hangoztatta, hozzátéve: a közigazgatás az, amely a jogi normákat, törvényeket, jogszabályokat megtölti élettel és emberközpontúvá teszi.

A helyettes államtitkár szólt arról is, hogy a közigazgatásban dolgozók szakszerűen, felkészülten, a változások ellenére zökkenőmentesen látják el munkájukat. Ebben pedig segít majd egyebek mellett az a közigazgatás-fejlesztési operatív program, amelynek keretében az informatikai rendszerek modernizálására csaknem 45 milliárd forintot fordítanak uniós forrásból.

unnepseg-06-aj

Fotó: Ádám János, további képek a galériánkban >>>

Zöld-Nagy Viktória kiemelte, hogy a területen dolgozók jelentős béremelésre számíthatnak. Első körben július elsejétől a járási hivatalokban dolgozók bére emelkedik átlagosan 30 százalékkal, de januártól a megyei hivatalokban alkalmazottak illetménye is nő. Ennek fedezete adott a költségvetésben – tette hozzá.

Demeter Ervin, Borsod-Abaúj-Zemplén megye kormánymegbízottja a díszünnepségen arról szólt: a közszolgálat fogalma nem azt jelenti, hogy “valamifajta szolgák vagyunk, hanem azt, hogy másokért dolgozunk”.

A köztisztviselők és kormánytisztviselők napja (korábbi nevén a köztisztviselők napja) hivatalosan minden év július elsején megtartott ünnepnap Magyarországon. 1992-ben ezen a napon lépett életbe a köztisztviselők jogállásáról szóló törvény, ennek emlékére négy évvel később, 1996-ban a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezete kezdeményezte a július elsejei ünnepnapot.

2011. június 20-án az Országgyűlés úgy határozott, hogy július 1-je a kormánytisztviselők napja is legyen, így akkortól kezdve az ünnep neve a köztisztviselők és kormánytisztviselők napja, amely egyben munkaszüneti nap is a kormány- és köztisztviselőknek, az ügykezelőknek és a területen dolgozó fizikai alkalmazottaknak.

– MTI –