A kormány és a főváros kiáll a 4-es metró mellett

A kormány és a főváros vezetése, valamint a koalíciós pártok egységesen kiállnak a 4-es metró megvalósítása mellett – közölte szombaton közleményben a városüzemeltetési főpolgármester-helyettes irodája. A tájékoztatás szerint jelenleg is folynak az egyeztetések a főváros szakértői, a kormány képviselői és Brüsszel illetékesei között, hogy mekkora összeggel és milyen formában támogatja az EU a 4-es metrót. A tárgyalások nem érintik a jelenleg is folyó építési munkálatokat.

Az Európai Unió a 4-es metrót szükséges beruházásnak tartja. A támogatási szerződések megkötése hónapokat vehet igénybe, ám addig a metróberuházás a kormány és a főváros által elfogadott, törvényben rögzített feltételek alapján folytatódik – fogalmaz a közlemény

A közleményt a főpolgármesteri hivatal azután tette közzé, hogy pénteken az került nyilvánosságra: az Európai Bizottság nem akarja többszáz milliárd forinttal támogatni a rossz gazdaságossági mutatókkal, túlzott költséggel épülő 4-es metrót.

Értesülések szerint az Európai Bizottság delegációja múlt héten látogatott Budapestre, hogy tárgyaljanak a magyar közlekedés operatív programról. Az Index internetes lap úgy tudja: bár még nincs kialakult álláspont, de az unió nem akarja 100-120 milliárd forintot meghaladó mértékben támogatni a metróberuházás első szakaszát, amely a Kelenföldi és a Keleti pályaudvar között épülne. A Keleti és a Baross tér közötti második szakaszról pedig, legalábbis egyelőre, hallani sem akarnak. A kormány és a főváros eredeti elképzelései szerint a beruházást az unió 240-270 milliárd forinttal támogatta volna.