A kormány elfogadta a Biztonság és Partnerség -Feladatok az egészségügyben című programot

A kormány szerdai ülésén elfogadta a Biztonság és Partnerség – Feladatok az egészségügyben című programot és meghatározta a végrehajtáshoz szükséges lépéseket és törvénymódosításokat, amelyeket a szükséges egyezetések után október 15 -ig kell a kormány elé terjeszteni -mondta Székely Tamás, egészségügyi miniszter a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón.

A társadalmi egyeztetésen a programhoz 600 oldalnyi észrevétel érkezett, körülbelül 90 szervezettől és 40 magánszemélytől. Most a program végrehajtásához szükséges törvénymódosítások egyeztetése tart, az érintett szervezeteknek múlt hét pénteken küldte el a szaktárca a tervezett intézkedéseket, az ezekkel kapcsolatos észrevételeket csütörtökig várják. Ez vonatkozik a Magyar Orvosi Kamarára is, amely szintén megkapta a tervezetet és véleményezheti is azt – mondta arra reagálva az egészségügyi miniszter, hogy a kamara elnöke, Éger István szerdán azt mondta, hogy a szaktárca a törvények, illetve jogszabály-módosítások előkészületeibe nem vonta be a szakmai szervezeteket.

Éger István egyébként kifogásolta azt az ugyancsak most, az új egészségügyi szabályokban tervezett változtatást, hogy a kormány létrehozná az Országos Etikai Tanácsot, amivel a kamara elnöke szerint a kamarák etikai ítélkezés lehetőségét rendelnék egy állami hatósághoz. Székely Tamás a kötelező kamarai tagság megszűnésével magyarázta a tanács létrehozását, szerinte ugyanis felmerülhet annak lehetősége, hogy azoknál az orvosoknál, akik nem tagjai a kamaráknak egy-egy etikai vétség más elbírálás alá eshet mint azoknál, akik tagok.

A kormány rendezni akarja az egészségbiztosító szerződéskötési szabadságát is. Az elképzelések szerint egy biztosító lesz, de a 19 megyei pénztár helyett 7 regionális. A biztosító szolgáltatásvásárlási szabadságot kap.

Székely Tamás kérdésre válaszolva megismételte, hogy a két évnél fiatalabb gyerekeknek igyenesen jár a pneumococcus elleni védőoltás sem a vakcináért, sem a beadásért nem kell fizetni, ha azt a szülők kérik a háziorvostól.Sporthírek