A kormány "dugipénzét" harmadolta az Alkotmánybíróság

Becslések szerint körülbelül 150 milliárd forinttal lehetett volna jobb idén az államháztartás helyzete a konvergenciaprogramban rögzítettnél, ha az Alkotmánybíróság nem törli el az elvárt adóról szóló törvényt. Ebből a tételből 55 milliárd forint bevételt terveztek, amit bizonyos tűzoltó jellegű többletköltségekre, köztük a megszorító intézkedések hatásainak enyhítésére fordíthattak volna. A taláros testület döntése után a 150 milliárdból nagyjából 80-100 milliárd marad meg.

Oszkó Péter, a Deloitte vezető adópartnere úgy gondolja, hogy néhány fontos tételt, így az államháztartás hiányának alakulását szándékosan túlbecsülték a kiigazítás tervezésekor, a gazdaság növekedéséét pedig alacsonyabbra állították be, mint ami várható 2007-ben.

Samu János, a Concorde Értékpapír Zrt. makroelemzője a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy számításaik szerint 100-110 milliárd forint körüli többlete származott volna az államnak a jobb hiányadatokból, a tervezettnél vastagabban csordogáló személyi jövedelemadóból és áfából. Ezen kívül becslésük szerint körülbelül 40 milliárd fog bejönni abból, hogy az infláció jelentősen meghaladja a tervezettet. Az elvárt adó megsemmisítésével viszont legalább 45 milliárdtól biztos elesik a költségvetés. Így most 80-100 milliárd “dugipénze” marad a kormánynak bizonyos tűzoltó-jellegű többletköltésekre – fogalmazott Samu János.

Erre szüksége is lesz: az egészségügyi reform kisebb felpuhítása milliárdokat visz el. A közszolgálatban dolgozókkal létrejött béremelési megállapodás várhatóan 70 milliárdba fog kerülni, és a jóval magasabb infláció miatt nagyobb lesz a nyugdíjak kötelező korrekciójának végösszege is.