A kormány döntött a rendőrség és a Határőrség összevonásáról

A kormány szerdai ülésén döntött: 2008. január 1-től megszűnik az önálló Határőrség és a jövőben a rendőrség határrendészeti ága látja el a feladatait. Ehhez azonban többek között az alkotmányt is módosítani kell – jelentette be Gál J. Zoltán a miniszterelnök kabinetfőnöke szerdán.

A kormány döntése értelmében a rendőrség teljes egészében átveszi a Határőrség jelenlegi 10 ezer fős létszámát és ezzel összesen 44-45 ezerre bővül az állománya. A rendőrség átveszi a már jelenleg is részben végzett idegenrendészeti és bűnügyi feladatokat a Határőrségtől, valamint a határrendészeti feladatok ellátásra létrejön egy külön szolgálati ág a rendőrségen belül.

Gál J. Zoltán hangsúlyozta: a változásokhoz azonban előbb módosítani kell az alkotmányt, a rendőrségről szóló törvényt, valamint az államhatárokról szóló törvényt is létre kell hozni. Előbbi kettő ráadásul kétharmados többséget igényel. A kabinetfőnök szerint azonban a keddi ötpárti egyeztetés eredményeit nézve feltehetőleg meglesz a szükséges konszenzus a törvényalkotáshoz. A kormány tervei szerint így januártól a schengeni-övezethez való csatlakozásal egyidőben összeolvadhat a Határőrség és a rendőrség.