A kormány benyújtotta a konvergenciaprogramot

Akt.:
Budapest – A kabinet elküldte az Európai Bizottságnak Magyarország 2016-2020-ra vonatkozó konvergenciaprogramját – tájékoztatta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteken az MTI-t.

A szaktárca közleménye szerint a konvergenciaprogram átfogó módon mutatja be a következő négy évben várható makrogazdasági folyamatokat. A program kidolgozása a múlt évhez hasonlóan párhuzamosan zajlott a költségvetési tervezéssel.

A kormány a kialakult gyakorlatnak megfelelően április 29-én a nemzeti reformprogramot is elküldte a bizottságnak – közölte a tárca.

A konvergenciaprogram szerint 2016-ban a növekedés üteme – döntően az EU-s transzferek természetes ciklikussága miatt – enyhén elmaradhat a 2015. évitől, 2017-től kezdve viszont a bruttó hazai össztermék volumene ismét 3 százalék körül bővülhet. A stabil bővülés a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően várhatóan még a 3 százalékot is felülmúlja a következő években.

Az új középtávú költségvetési pályát úgy alakította ki a kormány, hogy az államadósság további csökkenését biztosító, változatlanul jóval a GDP 3 százaléka alatt maradó hiány fenntartása mellett nagyobb hangsúlyt kapjon a gazdasági növekedés támogatása, és jobban érvényre jussanak a kormány gazdaság- és társadalompolitikai prioritásai.

A kormányzati szektor hiánya 2018-tól ismét csökkenő pályára áll, 2020-ig a GDP 1 százaléka közelébe mérséklődik. A strukturális hiány 2016-ban és 2017-ben átmenetileg a középtávú költségvetési cél (MTO) fölé emelkedik, de középtávon ismét visszatér a célhoz, 2020-ban pedig már az MTO alá csökkenhet.

A kitűzött hiánypálya biztosítja az adósságráta további csökkenését. A bruttó államadósság GDP-hez viszonyított aránya a 2011. évi 80,8 százalékról 2015 végére 75,3 százalékra süllyedt, a konvergenciaprogram időhorizontján az adósságráta további közel 11 százalékponttal, 65 százalék alá mérséklődhet – tartalmazza a konvergenciaprogram.

– MTI –
hirdetés


hirdet�s