A kormány 3 évvel kitolná a földvásárlási moratóriumot

Amennyiben az Európai Unió áldását adja, a kormány 3 évvel meghosszabbítja a külföldiek földvásárlására vonatkozó moratóriumot – jelentette be az agrárminiszter. Gráf József szerint komoly agrárdiplomáciai feladat meggyõzni az Uniót arról, hogy szükség van a tilalom meghosszabbítására, de nem reménytelen az ügy.

A földmûvelésügyi és vidékfejlesztési tárca vezetõje emlékeztetett arra, a moratórium 2011 májusában jár le, de van jogi lehetõség a meghosszabbítására. Az elmúlt idõszakban csökkent az itthoni és a külföldi földárak közti különbség, de a magyar termõföld átlagára még mindig csak fele, harmada, mint az uniós földeké. A magyar gazdálkodók hátrányos helyzetbe kerülnének, mert nem tudnának versenybe szállni, ezért van szükség a tilalom hosszabbítására – mondta Gráf József.

A kormány már elõkészítette az errõl szóló országgyûlési határozat-tervezetet, amelyet várhatóan hátfõn tárgyal a Parlament. Remélhetõleg át fog menni, hisz politikai konszenzus van az ügyben – tette hozzá az agrárminiszter.

Magyarországon egyébként jelenleg 5-700 ezer forint egy hektár átlagára; van, ahol az egymillió forintot, míg másutt az 500 ezret sem éri el.Sporthírek