A kormány 3 évvel kitolná a földvásárlási moratóriumot

Amennyiben az Európai Unió áldását adja, a kormány 3 évvel meghosszabbítja a külföldiek földvásárlására vonatkozó moratóriumot – jelentette be az agrárminiszter.

Gráf József szerint komoly agrárdiplomáciai feladat meggyőzni az Uniót arról, hogy szükség van a tilalom meghosszabbítására, de nem reménytelen az ügy.


A földművelésügyi és vidékfejlesztési tárca vezetője emlékeztetett arra, a moratórium 2011 májusában jár le, de van jogi lehetőség a meghosszabbítására. Az elmúlt időszakban csökkent az itthoni és a külföldi földárak közti különbség, de a magyar termőföld átlagára még mindig csak fele, harmada, mint az uniós földeké. A magyar gazdálkodók hátrányos helyzetbe kerülnének, mert nem tudnának versenybe szállni, ezért van szükség a tilalom hosszabbítására – mondta Gráf József.

A kormány már előkészítette az erről szóló országgyűlési határozat-tervezetet, amelyet várhatóan hátfőn tárgyal a Parlament. Remélhetőleg át fog menni, hisz politikai konszenzus van az ügyben – tette hozzá az agrárminiszter.

Magyarországon egyébként jelenleg 5-700 ezer forint egy hektár átlagára; van, ahol az egymillió forintot, míg másutt az 500 ezret sem éri el.