A kórházak túlnyomó többségében még nincs vizitdíj-automata – készül

A kórházak kevesebb mint 20 százalékában van még csak vizitdíj-automata, a legtöbb helyen még mindig a dolgozók adnak nyugtát a betegeknek – derül ki a Magyar Kórház Szövetség felméréséből. A felmérés során 100 kórház adatait dolgozták fel a vizitdíj bevetése utáni hetekben. A 300 forintos díj bevezetéséről egyébként hasonlóan vélekednek a betegek és az egészségügyi dolgozók is: többségük ugyan nem örül neki, de tudomásul vette. A betegek kevesebb mint 10 és a dolgozók 5 százaléka elégedetlen a rendszerrel és a betegek mindössze két százaléka tiltakozik kifejezetten ellene.

A felmérésből az is kiderül, hogy az egészségügyi intézmények hatvan százalékánál a csaknem két hónappal ezelőtti bevezetés óta a járóbeteg-ellátásban csökkent a forgalom, a fekvőbeteg-ellátásban a többség azonban – 63 százalék – nem tapasztalt változást.

A súlyponti kórházak egyébként évi akár 100 milliós nyereségre is számítanak a vizitdíjakból, de a kisebb, területi intézmények is 40-70 millió forintos bevételt prognosztizálnak. Abban az összes egészségügyi intézmény egyetért, hogy a vizitdíj szedése százszázalékosan nyereséges.