A kórházak döntő többsége már aláírta a finanszírozási szerződést

Péntek estig a 166 kórház közül 153 írta alá az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral (OEP) az április 1-től hatályos új finanszírozási szerződést – tudta meg a Független Hírügynökség az Egészségügyi Minisztérium sajtófőnökétől szombaton. Körülbelül 10 intézmény várhatóan még a hét végén megköti a szerződést. A határidő március 31-e, de mivel ez hétvégére esik, a kórházak vezetői még hétfőn is aláírhatják a dokumentumot – közölte a szaktárca sajtófőnöke.

A szerződést aláíró intézmények április 1-től már az új finanszírozás alapján kaphatják a pénzt OEP-től. Azok a fenntartók, amelyek nem írják alá a dokumentumot, kevesebb pénzt kapnak, ezzel intézményük működését veszélyeztetik, ráadásul elesnek azoktól a pályázati lehetőségektől is, amelyeket a kórházátalakítások támogatására írnak ki – ezt még korábban mondta el a minisztérium államtitkára. Horváth Ágnes azt közölte: vasárnaptól nem lesz “élesváltás”. Azok a kórházak, ahol április 1-től megszűnik az aktív ellátás, továbbra is fogadhatják majd az életveszélyes eseteket. Az előre tervezhető műtéteket azonban már más intézményekben fogják elvégezni – mondta az államtitkár.

A fideszes többségű önkormányzatoknál a kórházak vezetői és az intézmények fenntartói csak záradékkal voltak hajlandóak aláírni a szerződéseket az OEP-pel – közölte korábban Mikola István, a parlament egészségügyi bizottságának fideszes elnöke. Ennek az a fő oka, hogy a néhány nappal korábban átadott dokumentumokból ennyi idő alatt nem lehet felmérni a betegellátást súlyosan érintő változtatások hatását. A záradékolás a politikus szerint azért fontos, mert ha kiderül, hogy az új kapacitások nem garantálják a betegellátást, vagy a bíróság felfüggeszti az egészségügyi miniszter ágyszámokról szóló határozatát, semmissé válnak a szerződések is.Sporthírek