A kórház válaszható, az orvos nem – RTL Klub

Marad a szabad kórházválasztás, de orvost elvileg nem választhat a beteg áprilistól. Lehet tehát kérni beutalót a körzeti orvostól olyan intézménybe is, amely nincs a beteg számára kijelölt kórházak között, de az nem biztos, hogy ott fogadni tudják. Viszont, ha a beteg ragaszkodik egy orvoshoz, akkor áprilistól a kezelés árának 30 százalékát, legfeljebb 100 ezer forintot kell fizetnie – számolt be az RTL Klub Híradója.

Egy békéscsabai orvos szerint a szülés előtt álló nők sajátos megoldást választanak arra, hogy az orvosuknál szülhessenek. Mivel a szülészeti ellátást csak olyanok vehetik igénybe, akik területileg a kórházhoz tartoznak, ezért a kismamák a szülés ideje előtt bejelentkeznek Békéscsabára – mondta Dr. Ferenczi András háziorvos.

Így már jogosultak lesznek a kórházi ellátásra. Orvosukhoz ebben az esetben sem ragaszkodhatnak, ám ha mégis szeretnének választott nőgyógyászuknál szülni, akkor mindenképp fizetniük kell, körülbelül 30 ezer forintot. Kivéve, ha éppen saját orvosuk az ügyeletes a szülés időpontjában.

A betegek azonban mindenféle trükk nélkül is jogosultak a szabad kórházválasztásra. Ám csak akkor, ha a kórház tudja őket fogadni. Horváth Ágnes, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára elmondta: minden esetben egyeztetni kell előre az intézménnyel.

Ha a területileg nem illetékes kórház mégsem fogadja a beutalt beteget, akkor újra vissza kell menni a háziorvoshoz új beutalóért. A biztosító adatai szerint minden ötödik beteget területen kívüli kórházban kezelnek. Ennek ellenére a minisztérium nem tart a korrupció veszélyétől, vagyis, hogy esetleg hálapénz fejében fogadják majd a területen kívülről érkező betegeket.