A korengedménnyel nyugdíjba vonulók keresetkorlátozásának eltörlését kezdeményezik MSZP-s politikusok

Szocialista képviselők azt javasolják, hogy az Országgyűlés ősszel törölje el a korengedménnyel nyugdíjba vonulók keresetkorlátozását. A mostani szabályozás szerint 2010-től csak azok mehetnek idő előtt nyugdíjba, akiknek nincs munkájuk, ám ha később mégis dolgozni kezdenek, akkor legfeljebb a minimálbér összegét kaphatják kézhez. A kormánypárti politikusok szerint a korlátozás eltörlése nem jelent többletkiadást, sőt a munka után még járulékot is fizetnének a nyugdíj mellett dolgozók.

2010-től a korengedménnyel nyugdíjba vonulók akkor is vállalhassanak munkát, ha az ebből származó éves jövedelmük meghaladja a minimálbér 12-szeresét – ezt javasolja a kormánynak és a parlamentnek Kökény Mihály, az egészségügyi bizottság szocialista elnöke és Vidorné Szabó Györgyi, a szociális bizottság MSZP-s elnöke.

A politikusok szerdai sajtótájékoztatójukon azzal indokolták javaslatukat, hogy a keresetkorlát várhatóan nem hozza meg a kívánt eredményt, csak a fekete- és szürkegazdaságot erősíti. A módosítás következtében nem nőnek a költségvetés kiadásai, sőt a kereset után 8-9 százalékos járulékbevételre is számíthat a büdzsé – tették hozzá.

A szocialista politikusok szerint az őszi módosítással például 3 ezer olyan egészségügyi dolgozó tartható állásban, akik korengedményes nyugdíjjal hagynák el a pályát. Ellenkező esetben bizonyos területeken munkaerőhiány várható, míg a költségvetés több tízmilliárd forintnyi bevételtől esne el.