A kor nem akadály, bárki tanulhat szakmát

Illusztráció
Illusztráció - © Forrs: NeuroPharm Labs
Borsod-Abaúj-Zemplén megye – Kell egy jó szakma? Érdemes végigtanulmányozni a szakgimnáziumok és szakközép­iskolák kínálatát.

A középiskolai évek után sokan jelentkeznek egyetemre, de szép számmal akadnak olyanok is, akik valamilyen szakmát szeretnének tanulni. De milyen lehetőség áll a fiatalok és idősebbek előtt? Tátrai István Józsefet, a Miskolci Szakképzési Centrum főigazgatóját kérdeztük.

Nappali tagozaton

Mint vázolta, ha valaki leérettségizett, és nem akar egyetemre menni, vagy nem vették fel, nézzen utána, hogy a szakgimnáziumok és szakközépiskolák milyen, úgynevezett közismereti tartalom nélküli képzéseket indítanak szeptembertől.

 

Forrás: Alive Campus Forrás: Alive Campus ©

Ezek a sima érettségivel rendelkezők számára 2 évesek, az ágazati szakgimnáziumban érettségizettek számára csak egyévesek, ha maradnak ugyanazon az ágazaton, amit eddig tanultak. Ezeket a nappali tagozatos képzéseket 25 éves korig lehet elvégezni. A diákok tanulói jogviszonyt létesítenek az iskolával, ugyanúgy jár nekik a diákigazolvány, mint eddig. A családi pótlék azonban csak 20 éves korig illeti meg.

Ha a fiatalnak nincs érettségije, de már elmúlt 16 éves, azokat a képzéseket kell keresnie, melyeknek nem előfeltétele az érettségi. Miskolcon például a Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Szakgimnázium és Szakközépiskolában a pincér, a szakács vagy a cukrász szakmák közül választhat. Ezek is 2 éves, nappali tagozatos képzések.

Esti tagozaton

Azok számára is van lehetőség, akik 25 évnél idősebbek vagy fiatalabbak, de már dolgoznak. Ők a szakgimnáziumok és szakközépiskolák felnőttoktatási kínálatából választhatnak.

 

Forrás: Explore Learning Forrás: Explore Learning ©

Ezek iskolarendszerű, esti tagozatos képzések és ingyenesek, jelezte a főigazgató. Hozzátette: a felnőttképzésben is lehet lehetőségeket találni, de itt a magánszemélyek egy képzést tudnak elérni, az építő- és anyagmozgató gép kezelője tanfolyamot, mivel ennek tandíja megfizethető, 100 ezer forint alatt van.

Álláskeresőként

Abban az esetben, ha valaki hosszabb képzésre szeretne beiratkozni, akkor jár jól, ha álláskereső lesz, mert ilyenkor a járási hivatalok illetékes foglalkoztatási osztálya tud számára felkínálni különböző felnőttképzési lehetőségeket.

A szakgimnáziumok és szakközépiskolák nappali és esti képzéseire folyamatosan lehet jelentkezni az érettségi időszak végéig az iskolákban. De azoktól, akiknek nem sikerült bejutniuk az egyetemre, augusztus végén, szeptember elején is elfogadják a jelentkezést, tudtuk meg a főigazgatótól.

– ÉM-HE –