A konzervatívok nyertek Schleswig-Holsteinben

Berlin, 2012. május 6., vasárnap (MTI) – Minimális előnnyel a konzervatív CDU győzött a németországi Schleswig-Holstein tartományban tartott vasárnapi helyi törvényhozási választáson, a párt azonban elveszítheti a hatalmat.

A tartományi választási iroda előzetes, becsült adatai szerint a CDU a szavazatok 30,5 százalékával végzett az első helyen. A szociáldemokrata párt (SPD) 30,4 százalékkal a második.

A rendkívül csekély különbség miatt a végeredmény várhatóan néhány száz szavazaton múlik majd, az azonban valamennyi előrejelzés szerint biztosnak tűnik, hogy a konzervatívok szerzik meg az első helyet, de nem tudnak ismét kormányt alakítani a liberális FDP-vel.

A választási iroda becslése szerint a Zöldek 13,2 százalékkal a harmadik helyen végeztek. Az FDP 8,2 százalékkal negyedik, a kieli tartományi gyűlésbe (Landtag) újoncként bekerülő Német Kalózpárt pedig 7,8 százalékkal az ötödik. A Baloldal 2,3 százalékot szerzett és így kiesett a Landtagból. A helyi dán és fríz kisebbséget képviselő SSW 5 százalékot ért.

A Jost de Jager vezette CDU és az Torsten Albig vezette SPD várhatóan egyaránt 22 helyet szerez a 69 fős Landtagban. Többségi kormány alakításához legkevesebb 35 képviselő támogatása szükséges. De Jager és Albig egyaránt bejelentette igényét a miniszterelnöki székre. A CDU tartományi vezetője közölte: valamennyi kormányalakítási lehetőséget megvizsgálnak. A legbiztosabb többsége a CDU-SPD nagykoalíciónak lenne, Torsten Albig azonban azt közölte, hogy a szociáldemokraták a Zöldekkel és az SSW-vel kívánnak koalíciót kötni.

A tartományt 2009 óta a CDU-FDP koalíció kormányozta. A helyi alkotmánybíróság egy 2010-ben hozott ítéletében alkotmányellenesnek mondta ki a választási törvény egyes paragrafusait és elrendelte, hogy legkésőbb 2012 szeptemberéig új választást kell tartani.

Amennyiben a CDU valóban elveszíti a kormányzó hatalmat és az SPD adja a miniszterelnököt, akkor az SPD-nek több tartományi miniszterelnöke lesz, mint a CDU-nak. Az országos politikát tekintve ugyancsak jelzésértékű, hogy hiába győz a konzervatív párt, nem tud koalícióra lépni kiszemelt partnerével, az FDP-vel.

További, a tartomány határain szintén túlmutató jelentőséggel bíró fejlemény a Német Kalózpárt eredménye; az újonc párt a tavalyi berlini és a márciusi Saar-vidéki siker után sorban a harmadik tartományi gyűlésbe kerül be meggyőző, az 5 százalékos bejutási küszöböt jóval meghaladó eredménnyel. Megfigyelők a kalózok előretörésének tulajdonítják, hogy az SPD sem tudja létrehozni a leginkább kívánatosnak tartott összetételű koalíciót, az SPD-Zöldek formációt. A kalózok vasárnap este közölték, hogy ellenzékben kívánnak politizálni a kieli Landtagban.

Elképzelhető, hogy az SSW mégsem éri el az 5 százalékos küszöböt, a Dániával szomszédos – és az Északi- és a Balti-tenger között fekvő – tartomány és Dánia megállapodása értelmében azonban a szervezetre nem vonatkozik ez a megkötés, hogy a dán kisebbség képviselete mindenképpen biztosított legyen. (Cserébe Dániában is biztosítják a német kisebbség törvényhozási képviseletét). A szervezet várhatóan 3 helyet szerez majd a Landtagban, a Zöldek frakciója 10 fős lesz, az SPD által szorgalmazott koalíció így a lehető legkisebb, 1 fős többséggel rendelkezhet majd.

Nagy figyelem övezte az FDP szereplését is, tekintve, hogy a 2011 eleje óta tartott nyolc tartományi választás közül hat esetében nem sikerült elérni az 5 százalékos bejutási küszöböt. A liberálisok 2009-ben – az országos parlamenti választással egyszerre tartott választáson – minden korábbinál jobban szerepeltek, 14,9 százalékot szereztek a tartományban. Ehhez képest ezúttal jelentős veszteséggel végeztek, de még így is minden idők második legjobb schleswig-holsteini választási eredményét érték el. Elemzők szerint azonban a viszonylagos sikernek csekély jelentősége lehet országos szinten, mert az eredmény elsősorban a tartományi FDP-vezető, Wolfgang Kubicki személyes népszerűségének tulajdonítható.

– MTI, Bálint Marcell –