A költségvetési bizottság támogatta a betétbiztosítási összeghatár emelését

Az Országgyűlés költségvetési, pénzügyi, és számviteli bizottsága hétfői ülésén egyhangúlag támogatta a hitelintézeti törvény módosításának vitára bocsátását. A módosítás egyebek mellett a betétbiztosítás kártalanítási összeghatárát a jelenleg érvényben lévő 6 millió forintról 13 millió forintra emeli.

A pénzügyminiszter még az elmúlt hét péntekén nyújtotta be az Országgyűlésnek a törvényjavaslatot, amelyet a házszabálytól eltérően már hétfőn a plenáris ülésén megszavazhatnak a képviselők, így az már kedden hatályosulhat.

Kék Mónika a törvényjavaslatot előterjesztő Pénzügyminisztérium osztályvezetője elmondta: a javaslat szerint a hitelintézeteknél elhelyezett betétek biztonsága érdekében a kormány minden szükséges lépést megtesz. Tekintettel arra, hogy a bankbetétek Országos Betétbiztosítási Alapból (OBA) járó kártalanítása feletti részének kifizetésére a kormány garanciát vállalt, a bankrendszerrel szembeni bizalom erősítése érdekében a javaslat úgy rendelkezik, hogy az OBA a befagyott betét tőke- és kamatösszegét személyenként és hitelintézetenként összevontan legfeljebb 13 millió forintig fizeti ki kártalanításként, az önrész pedig megszűnik. Az osztályvezető emlékeztetett arra, hogy a jelenlegi szabályozás szerint a kártalanítási értékhatár 6 millió forint, a kártalanítás mértéke 1 millió forintig száz százalék, az 1 millió forintot meghaladó részre 90 százalék volt.

A törvényjavaslat eredeti szövege szerint a devizabetét esetén a kártalanítás összegének, valamint a kártalanítási összeghatárnak a megállapítása – a kifizetés időpontjától függetlenül – a betét befagyása napján érvényes hivatalos devizaárfolyamon történik. A költségvetési bizottság egyhangúlag támogatta Dancsó József, és Tállai András ellenzéki honatyák módosító javaslatát, amely szerint a Magyar Nemzeti Bank által közzétett hivatalos devizaárfolyamon történik a devizabetétek kártalanítása. A törvényjavaslat eredeti szövegében nem szerepelt az “MNB által közzétett” feltétel.

A bizottság képviselői szintén egyetértettek abban, hogy a módosítás, már a kihirdetést követő napon, vagyis ez esetben már kedden hatályba lépjen. Az osztályvezető kormányálláspontot nem tudott mondani, ám a PM támogatta mindkét módosító indítványt.