A költségvetési bizottság összehívását kezdeményezte a Fidesz

A Fidesz a költségvetési bizottság rendkívüli ülését kezdeményezte a jövő hét közepére, ahol szeretnék meghallgatni a pénzügyminisztert, az Állami Számvevőszék illetékes vezetőjét, illetve a Központi Statisztikai Hivatal képviselőjét – jelentette be Balsai István pénteki sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki képviselő közölte: a kiderült: az eredetileg tervezett 6,8 százalékos hiánycél helyett csak 5 százalékos hiány valósult meg. Ez önmagában jó hír is lehetne, a probléma csak az, hogy a 6,8 százalékosra tervezett hiánycélhoz igazított összeg és az 5 százalék közötti összeg különbözete, 450 milliárd forint hiányzik az elszámolásból – mondta. Ez az összeg csaknem kétszerese annak a 250 milliárd forintnak, amit az egészségügyi rendszerből kivontak – tette hozzá.

Balsai István ezért csütörtökön ismét arra kérte a Házbizottságot, hogy az Országgyűlés függessze fel a zárszámadás tárgyalását a parlament illetékes bizottsága előtti meghallgatásig, és tisztázza az illetésekkel, hogy mi a valóság.

Ha nincs takargatnivalója a kormánynak, és elfogadható magyarázatot tud adni, akkor a pénzügyminiszter megjelenik a Fidesz által kezdeményezett bizottsági tárgyaláson, és nem a sajtón keresztül üzenget – hangzott el.