A koleszterinbomba veszélyét csökkenti az "Év Gyógyszere"

Egy, a koleszterinszintet csökkentő tabletta lett a 2006-ban az “Év Gyógyszere”. Az elismerést kedden délelőtt adta át a Magyar Kísérletes és Farmakológiai Társaság a Magyar Tudományos Akadémia épületében.

A készítmény a magas koleszterinszint visszaszorításában új terápiás lehetőséget jelent. A hatásmódja egyedi: blokkolja azt a fehérjét, amely a vékonybél hámsejtjein keresztül felszívja a koleszterint és így az nem jut be a vérbe és a szervezetbe. Ennek segítségével tehát lényegesen csökkenteni lehet a koleszterinszintet – mondta el a Független Hírügynökségnek Karádi István, a hármas számú belgyógyászati klinika igazgatója.

A szakember elmondta, hogyha sok koleszterin jut a szervezetbe, akkor az lerakódik az érfalakon, ez pedig elindítja az érelmeszesedést és később érszűkület jöhet létre. Emiatt pedig a keringési rendszer számos betegsége kialakulhat. Magyarországon egyébként ilyen betegségek miatt hal meg minden második ember.

Karádi István elmondta, hogy a készítményt már az egész országban alkalmazzák. A zsírambulanciák és az úgynevezett lipidambulanciák írhatják fel, vagy ajánlhatják a háziorvosoknak.