A koalícióból való kilépés lehetőségét lebegteti az RMDSZ

Az RMDSZ akkor marad a kormányban, ha van esély az oktatási reformok folytatására, valamint a kisebbségi jogok bővítésére – jelentette ki csütörtökön, Bukarestben tartott sajtótájékoztatóján Markó Béla.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke szerint ha ezek a feltételek nem teljesülnek, a szövetség részéről megkérdőjelezhető a kormánykoalíció szükségessége.
A szövetség elnökét az háborította fel, hogy a bukaresti alkotmánybíróság szerdán az alaptörvénybe ütközőnek találta azt, hogy a kormány felelősséget vállalt az oktatási törvény tervezetéért, amely több, a kisebbségi oktatás számára kedvező elemet is tartalmaz. A testület szerint alkotmányjogi konfliktus van a parlament és a kormány között, mivel utóbbi egy olyan törvénycsomag kapcsán kért bizalmi szavazást a parlamenttől, amelyet korábban parlamenti vita alá bocsátottak. Az RMDSZ vezetőivel több órán keresztül tárgyalt csütörtökön Traian Basescu államfő, hogy a kormányon maradásra ösztökélje őket. A szervezet egyelőre az alkotmánybíróság indoklására vár, ami vélhetően a kormány és a parlament között megállapított alkotmányjogi konfliktus feloldására is javaslatot tesz.

Markó azt azonban leszögezte: a PDL-RMDSZ alkotta kormánykoalíció nem működik megfelelően, erre utal az is, hogy a román kormánypárt egyik szenátora az ellenzékkel együtt ünnepelte az alkotmánybírósági döntést.

A kormány által előterjesztett törvénycsomag az oktatás szerkezeti átalakítása mellett pozitív diszkriminációt alkalmazna a kisebbségi óvodák, iskolák alapfinanszírozása kapcsán, vagyis a többségi intézményekhez képest ezeknek emelt fejkvótát biztosítana. A felsőoktatásban a nemzeti kisebbségeknek önálló karok és tanulmányi vonalak létrehozására volna lehetősége, a tervezet ugyanakkor minden szinten biztosítja az anyanyelvű képzést a kisebbségeknek.

A magyar szervezet több helyi vezetője arról beszél, hogy az RMDSZ-t átverte a koalíciós partnere. Tamás Sándor Kovászna megyei elnök szerint az Alkotmánybíróság politikai döntést hozott az oktatási törvény kapcsán. Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester “árulásról” beszél. Mint mondta, ultimátumot kellene adni a kormánynak egy, a magyar közösség számára fontos követeléseket tartalmazó tervezet előterjesztésével, és amennyiben azok nem teljesülnek, az RMDSZ-nek ellenzékbe kell vonulnia.
– Független Hírügynökség –További hírek a Nagyvilág kategóriából