A klubért és a szurkolókért

Vitelki és újdonsült „fiai” : Ho-Young és Okuka
Vitelki és újdonsült „fiai” : Ho-Young és Okuka - © Fotó: Kozma István
Miskolc – Tizenöt pontot tervez Vitelki Zoltán a bajnokságból még hátralévő öt mérkőzésen.

Új stáb vette át az irányítást kedden Diósgyőrben. Pontosabban majdnem teljesen új, hiszen a „régiek” – Sivic Tomislav, Vladimir Radenkovic, Srdjan Zirojevic, illetve Veréb György – közül utóbbi maradt a helyén, viszont az előbbi három szakembert Vitelki Zoltán, Kriston István, Kiser László, és Egri Attila (mint erőnléti edző) váltotta. Az már tegnapelőtt is kiderült, hogy ez a megoldás, megbízatás a még hátralévő öt fordulóra szól, utána azonban jön majd „valaki” más, akivel – és segítőivel – nekiindul a 2015/2016-os bajnokságnak a DVTK. Na de maradjunk a jelennél: a frissen kinevezett (vezető)edzőt, Vitelki Zoltánt hivatalosan szerdán mutatták be sajtótájékoztató keretében, és a 44 esztendős szakember az alábbiakkal kezdte:

– Az illendőség úgy kívánja, hogy a saját magam, illetve a stábom nevében megköszönjem Sivic Tomislavnak, valamint kollégáinak az elmúlt időszak eredményeit, büszkék lehetnek a saját teljesítményükre. További sok sikert kívánok nekik. A felkérés nem ért váratlanul, nem gondolkodtam rajta sokat, hogy elfogadjam. Voltam itt játékos, edző, van egy mentalitás, amit képviselek, azt szeretném, ha ez átragadna a játékosokra. Tudom, hogy mit szeretnék, megvannak az elképzeléseim, s amíg az enyém a csapat, ezeket szeretném véghez is vinni. Mondhattam volna nemet is erre a felkérésre, de nem akartam, hiszen itt élek, lokálpatrióta vagyok… Ilyen lehetőséget egyszerűen nem lehet elutasítani, ez számomra egy tanulmányút, kíváncsi vagyok arra, miként tudom bejárni, átadni mindazt a környezetemben lévőknek, ami bennem van.

A keddi az alap

Ezek után az alábbiakról beszélt az egykori középpályás:

– Mivel itt dolgozom, valamilyen szinten belátásom volt az öltözői hangulatba, de igazából a keddi első edzés alapján mondanék véleményt. Ha minden úgy fog folytatódni, ahogyan elkezdtük, azzal a hozzáállással, azzal a motivációs szinttel, akkor nem lesznek problémáink – hangsúlyozta Vitelki Zoltán, akivel kapcsolatban az is felmerült kérdésként, az öt meccs egyfajta Pünkösdi királyság, amely akár nagyon rosszul is elsülhet… – Nem fog rosszul elsülni… – vágta rá.

Elhangzott az is felvetésként, hogy egy „zsoldos csapatot” örökölt, és hogy miként lehet egységet kovácsolni.

– Az egységet az eredmények hozzák, az pedig akkor jön, ha mindenki egy irányba húz – válaszolta Vitelki Zoltán. – Mindenkinek lesz esélye bekerülni a kezdőcsapatba, aki olyan hozzáállást mutat. A szurkolókra, a támogatásukra nagy szükségünk van. Remélem, hogy türelemmel lesznek felénk. Ebben a pillanatban legfőképpen eredményekre van szükségünk, hogy visszajöjjön az a hit, amit a szurkolók táplálnak felénk. Van egyfajta elképzelésem, hogy mit szeretnénk játszani, ez egyértelműen a támadó futball, ennek alapján fogom majd mindig összeállítani a kezdőcsapatot.

A volt játékos – kisebb kitérőkkel – csak a Diósgyőrt szolgálta.

– Hosszú ideje itt vagyok, kezdtem az U6-tal, megjártam a ranglétrát – sorolta Vitelki Zoltán. – Bizonyos mértékben a fiataloknál és a felnőtteknél is ugyanazok a követelmények. Nem a technikai részre gondolok, hanem a motivációra, nem szeretem, ha valaki nem tesz meg mindent a győzelemért. Rosszul lehet játszani, de szívtelenül nem… Az utánpótlásban is mindenkinek megköszönöm a munkáját, a fontos az, hogy amikor kezet fogunk, kölcsönösen lássuk a másikon, hogy mindent megtettünk.

Pályafutása során sok edzővel dolgozott együtt, de vajon kitől, kiktől tanulta a legtöbbet?

– Neveket nem mondanék. Voltak negatív tapasztalataim, és rengeteg pozitívum, mindenkitől tanultam valamit. Annak nem örülök, hogy sűrűn cserélődnek itt az edzők, hogy ennyi fordult meg Diósgyőrben, mert türelem kell, hogy valaki hosszú távon kapjon bizalmat. Fontos az állandóság.

Mennyi ponttal lenne elégedett az elkövetkezendő öt fordulóban? – faggatták erről is az újságírók Vitelki Zoltánt.

– Tizenöttel. Maximalista vagyok, ezen belül a hazai mérkőzéseket mindenképpen hozni kell. Most mondhatná valaki, hogy ez egy komolytalan kijelentés, de nem. Aki nem így indul neki, az ne is csinálja… Magamban izgulok egy picit, de egyébként nem vagyok ilyen típus. Több dologban hiszek: elsősorban a munkában, magamban, a stábomban és természetesen a játékosokban. Szeretném, ha ők is hinnének bennem, és kialakulna a megfelelő kohézió. A profi játékosnak minden körülmények között profinak kell lennie és profi teljesítményt kell hoznia. Nem értem kell futballozniuk, hanem a klubért, a szurkolókért – mondta Vitelki Zoltán.

– Molnár István –


A saját csapatáról

Vitelki Zoltán az U21-esekkel dolgozott eddig, s hogy mi lesz ezek után?– Tartom ott is az edzéseket, de a sorban a felnőtt csapat az első, ha úgy alakul a program, hogy ütközik, akkor evidens, hogy a nagy csapat élvez prioritást. Kicsit felborult a menetrend, de át fogjuk hidalni, nem lesz ezzel semmi probléma. Hogy játékos érkezhet-e az utánpótlásból a felnőttekhez? Az edzésekre biztosan, azt azonban nem garantálom, hogy valaki rögtön a kezdőben kap helyet. A keretbe viszont nyugodt szívvel betennék néhány fiatalt, mert vannak tehetséges játékosaink, akik már azt értékelnék, hogy benn, a stadionban tréningezhetnének.