A klímatörvény mielõbbi elfogadását sürgetik a civilek

Petíciót ad át a Magyar Természetvédõk Szövetsége (MTVSZ) kedden reggel a Kossuth téren annak érdekében, hogy a Parlament még ebben a ciklusban tûzze napirendre a klímatörvényt. A levelet 430 szociális, ifjúsági, egyházi, agrár és környezetvédelmi szervezet, illetve sportszövetség írta alá. Az MTVSZ úgy tudja, Ékes József a Nemzeti Fenntartható Fejlõdés Tanácsának tagja, Nagy Andor társelnök és Szili Katalin, tiszteletbeli elnök fogadja a civileket.

A civilek azt kezdeményezik, hogy a Házbizottság február 11-i ülésén döntsön a klímatörvény napirendre vételérõl. Ebben az esetben még ebben a parlamenti ciklusban az illetékes bizottságok elé kerülhet az ügy, onnan pedig a Parlament elé, amely 15-én vagy 22-én tárgyalhatna róla. Amennyiben még a választások elõtt zöld utat kap a törvényjavaslat, a következõ kormány érdemi munkába fogha a megvalósítás érdekében – mondta el a Független Hírügynökségnek Botár Alexa, az MTVSZ éghajlati programvezetõje.

A klímatörvény a fosszilis energiahordozók használatának fokozatos csökkenését szeretné elérni, emellett pedig a zöldberuházásokat is támogatná. A javaslatcsomag alapján 2020-ig az 1990-es szinthez képest 40 százalékkal kellene csökkenteni a káros anyag kibocsátást, 2050-ig pedig ennek a dupláját írja elõ.