A klímáról vetélkedő diákok Miskolcon

Komoly téma, vidám hangulatban
Komoly téma, vidám hangulatban - © Fotó: Kozma István
Miskolc – Az éghajlatváltozás, és hogy mit tehetünk ellene. Ez volt a vetélkedő témája.

Miként járul hozzá iskolám az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez? – címmel rendezett középiskolai versenyt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat. A döntőt hétfőn a megyeházán tartották meg.

Kreativitás, kézügyesség

Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke mint házigazda köszöntötte a résztvevőket. A verseny háttereként elmondta, hogy a megyei önkormányzat 30 millió forint támogatást nyert el a klímastratégia és a módszertan elkészítésére és a kapcsolódó tudatformálásra. A dokumentumot szeptemberi ülésén elfogadta a közgyűlés, jelenleg zajlik a „társadalmasítása”. Működik a klímaplatform.

Fotó: Kozma István Fotó: Kozma István ©

Felidézte, hogy tavasszal az ovisokat és általános iskola alsó tagozatosait célozták meg egy rajzpályázattal, amelyet most a középiskolás korosztály vetélkedője követ.

Az elnöki köszöntőt követően levetítették a csapatok által készített videókat, majd röviden szóban is bemutatkoztak, és kezdődhetett az érdemi vetélkedő, amelyen olyan feladatok vártak a diákokra, mint például az éghajlatváltozással kapcsolatos szerepjáték vagy a témához kapcsolódó puzzle kirakása.

Az utolsó feladatnál a kreativitás mellett a kézügyességre is szükség volt, mivel egy nagy rajzlapon fel kellett vázolni, milyennek képzelik megyénket 20 év múlva. A vetélkedőt a Zöld jobb (miskolci Lévai József Református Gimnázium) csapata nyerte, második az Ökocsajok (miskolci Diósgyőri Gimnázium), a harmadik pedig a Zöld pacnik (edelényi Szent János Görögkatolikus Gimnázium és Szakképző Iskola) lett.

– ÉM-SZB –