„A Klik húzza az időt, és kevesebbet fizetne”

Miskolc – A Klik-es iskolák munkatársai forduljanak bírósághoz, ajánlja az ügyvivő.

„Az a gyanúnk, hogy a Klik időhúzásba kezdett azért, hogy minél később kelljen visszatérítenie a pedagógusok bankszámlaköltségeit, s arra törekszik, hogy a kifizetendő összeget minimalizálja” – jelentette ki Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete megyei ügyvivője.

Emlékeztetett: a PDSZ pécsi ügyvivője próbapert nyert a bankszámlaköltségek visszatérítése tárgyában. Ennek következtében még 2013 júniusában Marekné Pintér Aranka, a Klik akkori elnöke ígéretet tett arra, hogy minden Klik-dolgozó hozzájuthat bankszámlája költségeihez. Sajnos az ígéret akkor csak ígéret maradt, ám a Klik új vezetése hozzálátott a kérés teljesítéséhez.

Pontatlanság

„Ez a tény önmagában örvendetes – emelte ki Szűcs Tamás, – ugyanakkor a PDSZ véleménye szerint világosan látszik, hogy a Klik rosszul értelmezte a szabályokat és a kúria elvi döntését. A pontatlanság részben a rossz időpontra vonatkozik. A kiküldött körlevelek szerint ugyanis a bankszámlaköltség visszaigénylése az igény benyújtásának napjától visszaszámított három év.

A PDSZ viszont állítja, és bizonyítani is tudja, hogy a korábbi Klik elnök 2013 júniusában tett ígérete lehet a követelés jogos kiindulópontja. A pontatlanság másik eleme a fizetendő összegre vonatkozik. A körlevél havi egyszeri pénzfelvétel költségéről kéri a banki igazolást, miközben a Munka törvénykönyve, s korábban a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény szerint is a teljes havi munkabér tranzakciós díja visszajár. A különbség az egyik legnagyobb bank esetében akár több tízezer forint is lehet.

Szűcs Tamás hangsúlyozta: ne várjanak a munkatársak a Klik végső válaszára, hanem bírósági úton érvényesítsék teljes követelésüket. A PDSZ segítséget nyújt azoknak, akik ezt igénylik.

ÉM-HE