A kivitelező a felelős az Árpárd hídon kedden kialakult torlódás miatt – novembertől játható az alsó rakpart egy része

A kedden elrendelt vizsgálat alapján az Árpád hídon dolgozó kivitelező követte el a hibát, neki kellett volna gondoskodnia arról, hogy a híd sebességkorlátozás mellett, de biztonságosan járható legyen – közölte Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes szerdán sajtótájékoztatón. A tervezési hiba miatti többletköltséget és az autósok esetleges kárigényeit a kivitelezőre terhelik.

Kedden a vártnál is nagyobb torlódást okozott a főváros északi részén, hogy az Árpád hídi felújítás területén elhelyezett, fekvőrendőrhöz hasonló szerkezet túl magas volt, több autó csökkentett sebesség mellett is fennakadt rajta. A főpolgármester-helyettes ezért azonnali vizsgálatot rendelt el.

Hagyó Miklós elmondta: elkerülhetetlen volt a hídszerkezet kijavítása, még mielőtt a Margit híd lezárása miatt megnövekszik itt a forgalom. Az átkelőt azonban nem akarták a munkák miatt egy hónapra, november végéig teljesen lezárni. Ezért döntöttek amellett, hogy reggel 6-tól este 22 óráig a munkaterületet letakarják és áthajthatnak az autók, éjjel pedig egy sávon tartják fenn a közlekedést. A főpolgármester-helyettes közölte: amíg nem találnak jobbat, a kedden délután már kipróbált megoldást fogják alkalmazni, a szerkezet két oldalán aszfalttal magasítják meg az útburkolatot, hogy az autók fennakadás nélkül át tudjanak menni.

November 5-én birtokba vehetik az autósok a budai alsó rakpart Margit és Erzsébet híd közötti szakaszát – jelentette be Demszky Gábor főpolgármester. December végén átadják a Bertalan Lajos utca és a Lágymányosi híd, illetve a Lágymányosi és az Erzsébet híd közötti szakaszt is. A Margit hídtól északra eső rész marad zárva jövő év októberéig.