A kisvállakozások érdekében írt alá megállapodást a MKIK az ÁAK-val

Zajvédőfal-javítás, épületkarbantartás, kaszálás, gyomírtás, hulladékszállítás – egyebek mellett az ilyen, autópályák mentén elvégzendő pályázatokkal kapcsolatban nyújt segítséget a kisvállakozóknak Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) az Állami Autópálya Kezelő Zrt (ÁAK)-vel együttműködésben. Az erről szóló megállapodást szerdán írta alá a két szervezet vezetője. A cél, hogy a magyar kisvállakozások több segítséget kapjanak, és így sikeresebben induljanak az autópálya-kezelő fenntartási munkálatokra kiírt pályázatain, amelyekre idén csaknem 7 milliárd forint áll rendelkezésre.

A vállakozások arról panaszkodnak, hogy nincs munka, vagy hogy “előre le vannak játszva a pályázatok”, nem tudják megnyerni a tendereket, vagy ha mégis, akkor meg nem kapják meg a pénzüket – mondta az MKIK elnöke. A kamara szerint az ÁAK-val kötött megállapodással piacot tudnak teremteni a kisvállakozásoknak, akik több információhoz juthatnak. A fő cél a verseny szélesítése, és minél több kis cég bevonása – közölte Parragh László, aki hozzátette, hogy ez a megrendelőnek is jó, mert csökkenhetnek az árak.

Az ÁAK körülbelül 6,5 milliárd forint értékben költ idén felújítási, karbantartási munkálatokra az autópályák mentén, amelyken a kisvállakozások is sikerrel indulhatnak – mondta az autópálya-kezelő vezérigazgatója. Ilyen munkák az építési beruházások, például zajvédőfal-javítás, mérnökségi épületek felújítása, valamint különböző szolgáltatások, úgy mint kaszálás, gyomírtás, rágcsálóírtás, hulladék-elszállítás, szemétszedés, takarítás – közölte Nagy Attila.

Az ÁAK a megállapodással azt vállata, hogy folyamatosan tájékoztatja a kamarát a beszerzési eljárásokról, a MKIK pedig a saját honlapjára is felteszi a kiírt pályázatokkal kapcsolatos információkat, valamint a több mint 100 területi irodájukban közvetlenül is tájékoztatják a vállakozókat. A két szervezet közös képzési programot is indítana, hogy ezzel is segítsék a kisvállakozások sikeres részvételét a közbeszerzési eljárásokban, valamint rendezvényeket, fórumokat és gyakorlati útmutatókat is készítenek számukra – hangzott el a sajtótájékoztatón.