Friss hírek

2008.12.21. 15:13

Nyolcvanezer töltött káposzta Macedóniában - Guinness-rekord

<p>Prilep macedóniai város világrekorder lett. 80 ezer darab szármával (töltött káposzta) állította fel az új világcsúcsot, és került bele ezzel a Guinness-féle rekordok könyvébe.</p>

Nagy fölénnyel vert rá az eddigi bajnokra, a vajdasági Futakra, amelynek szakácsai még a hétezer szármát sem érték el az idei híres-neves káposztafesztiválon. Ám még ez a "kis" mennyiség is fél tonnát nyomott. Ezt kell több mint tízzel szorozni a prilepi rekord esetében.

Prilepnek nyolcvanezer lakosa van, tehát ha testvériesen elosztották volna, senki sem maradt volna töltött káposzta nélkül. Ám nem mindenki volt ott, így aki tányér mellé ült, degeszre ehette magát a 160 szakácsnő főztjéből.

A szármákat egész héten át töltögették, mégpedig határidőre, mert a Julián naptár szerinti Szent Miklósra (Nikola) el kellett készülnie, és mivel a pravoszláv karácsony előtti böjt ideje van, az ételnek is böjtösnek kellett lennie.

Telal Omer, a Guinness londoni székhelyéről érkező bíró hivatalosan is átadta a certifikátumot a városnak. Ez egyébként az első macedón Guinness-féle rekord.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!