A kisföldalatti minden állomására biztonsági őrt állít a BKV

Kísérleti jelleggel december végéig biztonsági őrök ellenőrzik a jegyeket és a bérleteket Budapesten a kisföldalattin és a 906-os éjszakai buszjáraton. Az állomások bejáratánál szerda óta állnak biztonsági őrök, akik a BKV ellenőrökkel ellentétben nem pótdíjazhatnak, egyszerűen nem engedik be az állomásokra a bliccelőket -mondta el a Független Hírügynökségnek Kiricsi Karola, a BKV szóvivője.

A BKV kísérleti jelleggel december végéig foglalkoztat biztonsági őröket a kisföldalattin, valamint először a 906-os, majd később szinte valamennyi éjszakai járaton. A társaság célja az, hogy szeptember végére a kisföldalatti mind a 22 állomás bejáratánál biztonsági őrök álljanak, most ugyanis még csak a nagyobb csomópontokban vannak ellenőrzések, illetve hogy a 906-os után lehetőleg valamennyi éjszakai járaton biztonsági őrök figyeljék a bliccelőket. Ez utóbbi esetben azért is tartja fontosnak a szigorítást a BKV, mert a becslések szerint az éjszakai járatokon 80-90 százalékra tehető a jegy-vagy bérlet nélkül utazók aránya. Egy-egy éjszakai járatokon 6-8 biztonsági őr utazik, velük BKV ellenőrök is vannak, akiktől jegyet lehet vásárolni -mondta Kiricsi Karola. A BKV szóvivője szerint már az első éjszaka is többen jegyet váltottak az éjszakai járaton, pontos számadatot, illetve a növekedés arányát azonban még nem tudta megmondani.

A biztonsági őröket kísérleti jelleggel az év végéig foglalkoztatja a BKV 100 millió forintért, a szerződések esetleges meghosszabbításáról ezután döntenek. A BKV bevételeinek növekedését várja az újabb akciótól, a 2-es és 3-as metrón például körülbelül 8 millió forinttal nőtt a napi bevétel a lejáratnál rendszeresített ellenőrzések után.