Helyi közélet

2010.03.05. 16:45

Nem csőd: fizetési nehézség

<p>Megkongatta a lélekharangot az országos sajtó az Aggteleki Nemzeti Park felett. Mi a igazság? / <strong>FRISSÍTVE!</strong></p>

Nem mentünk csődbe, már csak azért sem, mert egyáltalán nincs köztartozásunk - vetette előre Salamon Gábor, az Aggteleki Nemzeti Park (ANP) igazgatója. – A sajtóban féligazságok jelentek meg rólunk, amelyek nem tőlünk, hanem, vélem, a minisztérium valamelyik félig informált munkatársától származnak – szögezte le.

Azt viszont tényként ismerte el az igazgató, hogy átmeneti fizetési nehézségekkel küzdenek, emiatt az ANP 160 dolgozójának (közöttük az igazgatónak) nem tudtak bért fizetni a héten. Ennek oka, hogy költségvetésük kétharmad részben saját bevételekre támaszkodik, ugyanakkor az első negyedévben bevételeiknek mindössze 4 százalékát tudják realizálni. Az ilyenkor szokásos előrehozott támogatás igénylése körül adódtak nehézségek, de a szaktárca (KVvM) segítségével ez az akadály is elhárulni látszik. Az igazgató azt látja a legnagyobb gondnak, hogy 7, folyamatban lévő uniós projektjük kerül veszélybe állami pénzek átutalásának késedelme miatt.

Idény előtt, támogatás nélkül

Az Aggteleki Nemzeti Park (ANP) költségvetésének mindössze egyharmada állami támogatás, amelyet 12 havi bontásban kapnak. Ez az összeg azonban csak a bérek közterheire (járulékokra) elegendő. Az előrehozott mezőgazdasági támogatásból pedig eddig egy forintot sem láttak. Igaz ugyan, hogy a határidőből még nem csúsztak ki (törvény szerint június 30-ig utalandó a haszonbérleti díj), azonban az ANP igazgatója, Salamon Gábor ezt erkölcstelennek és méltánytalannak, mivel azon mezőgazdasági vállalkozók, akiknél a jogosultságot nem vizsgálták, már megkapták a pénzt, akiket pedig, mint őket is, ellenőriztek, még nem. (Az ANP esetében a kért támogatást jogosnak ítélték.)

Az igazi kockázat

– Úgy gondolom, az országos médiumnak a minisztérium adta ki az információt arról, hogy valami nincs rendben, ugyanakkor mi hiába kérünk magyarázatot az elmaradásra, válaszra se méltatnak. Így fogalmam sincs mi történik. 

Amiért leginkább aggódom, hogy a 7 futó uniós pályázatunk közül egyhez kaptuk meg a nemzeti önrészt, melyet a pályázatok kiírása szerint előlegként kellett volna a jogosult pályázók rendelkezésére bocsátani a 2009. augusztus-szeptemberében megkezdett projektek finanszírozhatósága érdekében. - jelentette ki az igazgató.

Csúszó bérfizetés

Salamon Gábor kérdésünkre elmondta, azért nem esik kétségbe. Azért saját bevételük is van, noha az igazi idegenforgalom jobbára húsvéttól lódul meg. Az igazgató ígéri, a dolgozók bérét ki tudják majd fizetni a jövő héten. Bízik abban is, hogy ha késve is, de megérkeznek a hiányzó átutalások. Amit kétségbeejtőbbnek talál, az a nemzeti park jövője. Évek óta hangoztatja ugyanis, hogy az idegenforgalmi bevételek egy határon túl nem növelhetők, ugyanakkor a rezsiköltségek pár év alatt háromszorosára növekedtek. Ha még a támogatások is elvesznek, akkor a jelenlegi állami finanszírozás mellett nem működtethető a nemzeti park.

 Ha sötétbe borulna...


Az már csak hab a tortán, hogy csütörtökön megjelent az ELMÜ-ÉMÁSZ szerelője, azzal az utasítással, hogy nemfizetés miatt vágja le az Aggteleki Nemzeti Park négy fővezetékét. Mivel sikerült „leszerelniük”? - kérdeztük Salamon Gábor igazgatót.

– Egy hét haladékot kértünk arra, hogy tisztázzuk: a számlatartozásunk nem haladta meg a 90 napot. Ami szomorú, hogy péntek délelőttig nem sikerült találni olyan személyt, akivel ezt tisztázhattuk volna. Márpedig ha a Baradla-barlang sötétbe borul, az nem csak a bevételünket viszi el, de tönkre megy egy 500 millió forintos érték, a beépített, állandó fűtést igénylő villamos berendezés.

 

Minisztériumi közlemény 

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium pénteken kiadott közelményében határozottan visszautasítja az egyik országos napilapban a magyarországi nemzeti parkokról szóló ciikkben foglaltakat. A minisztérium minden jogi lépést megtesz, hogy a nemzeti parkok hírnevét ne érje valótlan és alaptalan vád. A valótlan állításokkal kapcsolatban a minisztérium sajtó-helyreigazítást is kért.

ÉM - SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában