A kilakoltatások ellen tiltakoznak a civilek délután a Blaha Lujza téren

Egy komplett szobabelsőt hordanak ki Az Utca Embere önkéntes hálózat tagjai kedd délután a Blaha Lujza térre, hogy a hátrányos helyzetű emberek kilakoltatása ellen tiltakozzanak. A megmozdulás apropóját az adta, hogy április elsején lejárt a főpolgármester által meghirdetett téli kilakoltatási moratórium Budapesten.

A tüntetésen néhány tucat aktivista vesz részt, akik a tervek szerint kettőtől délután hatig demonstrálnak majd a kényszeres kilakoltatást szimbolizáló bútorokkal, transzparensekkel illetve szórólapokat is osztogatnak majd.

A főpolgármester által minden évben meghirdetett moratórium sajnos nem jogerős, csupán egy retorikai gesztus, ezért nem érvényesíthető – mondta Misetics Bálint, az egyik szervező. A végrehajtási törvényben szerepel ugyan egy “rendes” kilakoltatási moratórium is, de ez csak december 1-től március 1-ig érvényes, és a rászorultak jó részére, így az önkéntes lakásfoglalókra sem vonatkozik – tette hozzá.

A civilek szerint a kilakoltatás sokszor a családok széthullásához vezet, mivel a szociális ellátórendszer nem teszi lehetővé, hogy az egy fedél alatt élők továbbra is együtt maradjanak. Előfordul, hogy ilyenkor embertelen módon, kizárólag anyagi okokból állami gondozásba veszik a gyerekeket, ami a gyermekvédelmi törvénnyel is ellentétes. Ráadásul a kilakoltatott emberek hajléktalanként – vagy állami gondozottként – sokkal többe kerülnek az államnak, mint amenniybe a lakhatásuk fenntartása került volna – véli a szervezet.

A civilek tavasszal nyílt levélben fordultak a köztársasági elnökhöz, amelyben arra kérték, kezdeményezze a rászoruló emberek méltányos elhelyezés nélküli kilakoltatásának tilalmát. A szervezet azt szerette volna, ha az Országgyűlés törvénybe foglalja a módosítást – Sólyom László azonban azóta sem reagált a felvetésre.

Az Utca Embere önkéntes hálózat három és fél éve alakult egyetemisták, főiskolások, szociális munkások és más értelmiségiek közreműködésével. A nonprofit szervezet főleg a lakhatással, illetve a hajléktalansággal kapcsolatban szervez előadásokat, demonstrációkat és filmvetítéseket, de néha ételosztást is tartanak.Sporthírek