A kilakoltatások ellen demonstráltak Ferencvárosban

A kilakoltatások ellen tiltakozott a Város Mindenkié nevű civil szervezet szerdán délután a Ferencvárosi Önkormányzat előtt.

Az aktivisták a demonstráció végén egy nyílt levelet adtak át az önkormányzat képviselőjének, amelyben a hajléktalanok problémáira hívják fel a figyelmet és a kerület polgármesterétől kérnek segítséget az ügyben.


Vojtonovszki Bálint, a Város Mindenkié mozgalom képviselője a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy az elmúlt három hónapban két Ferencvárosban élő család is felvette velük a kapcsolatot, mert elképzelhető, hogy kilakoltatják őket. Az egyik család egy ideig már volt hajléktalan. Miután azonban a gyermekük megbetegedett 2009. augusztus végén illegálisan beköltöztek egy ferencvárosi önkormányzati bérlakásba. A szülők tárgyalnak ugyan az önkormányzattal, azonban nem sok eredménnyel, ugyanis kilakoltatás vár rájuk. Gegesy Ferenc, Ferencváros polgármestere a kerület elégtelen bérlakás-állományára hivatkozva utasította el a család kérését – mondta Vojtonovszki Bálint. A polgármester szerint csaknem 1100 család vár lakás bérbeadására, akik lakásproblémájukat önerőből szintén nem tudják megoldani.

Egy másik család mindkét felnőtt tagja elvesztette a munkáját, így nem tudja fizetni a lakáshitelt. A bank felmondta szerződésüket, így június 1-én – a kilakoltatási moratórium végén – nekik is el kell hagyniuk a lakásukat.

A Város Mindenkié mozgalom arra kéri nyílt levelében Gegesy Ferencet, a kerület polgármesterét, hogy lépjen fel a fenyegetett családok érdekében és dolgozzon ki megoldási tervet a lakhatási válság kezelésére.
– Független Hírügynökéség –